Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan får rätt igen

Fagersta kommun kan tvingas betala så mycket som 20 miljoner kronor till Västanfors Västervåla församling.

Annons
”Äntligen får eleverna på Lindgårdsskolan de pengar som de har rätt till” säger kyrkoherden Henrik Rydberg.

Kammarrätten beslutade under tisdagen att avslå kommunens överklagande om hur kommunen fördelat skolpengen till Lindgårdsskolan. Fyra liknande beslut till väntas komma.

Fagersta kommun blir således tvungen att betala 4,6 miljoner kronor till Västanfors Västervåla församling för skolbudgeten år 2010. Såvida kommunen inte överklagar till högsta förvaltningsdomstolen, något som utbildnings- och fritidsnämnden har tre veckor på sig att göra.

Men det är bara inte 2010 års skolpeng församlingen har överklagat. Även åren som följt därpå ska förvaltningsrätten ta beslut om.

– De överklagandena är samma som det här. Förvaltningsrätten har väntat på kammarrättens dom. Så de domarna borde gå fortare nu när frågan har avgjorts, säger kyrkoherde Henrik Rydberg.

Tvisten rör hur kommunen budgeterat skolverksamheten och hur ytterligare resurser har fördelats. Till exempel har kommunen inte kompenserat Lindggårdsskolan när den har skjutit till ytterligare medel till de kommunala skolorna.

Förvaltningsrätten anser att kommunens sätt att räkna ut skolpengen, baserat på antalet invånare i kommunen, fungerar om alla elever studerar inom kommunen. Men eftersom att främst alla förskolebarns föräldrar inte utnyttjar förskolans tjänster maximalt, så blir räknesättet missvisande.

Mer läsning

Annons