Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget tar tillbaka sjukhuset

Landstinget tar över driften av Bergslagssjukhuset från Mitt hjärta.

Annons
Nya medarbetare är den största utmaningen för Bergslagssjukhuset, menar Kenneth Östberg (S).

Om knappt två år tar landstinget över driften av Bergslagssjukhuset i Fagersta, berättar Kenneth Östberg (S), landstingsråd.

Politikerna i landstingsmajoriteten i Västmanland har äntligen enats om en inriktning för Bergslagssjukhuset, efter det att Mitt hjärtas avtal sägs upp den 1 februari 2018.

Frågan om sjukhusets framtida drift har diskuterats sedan Mitt hjärtas avtal började förlängas, berättar Kenneth Östberg. Detta har skett i två etapper: först till den 1 februari 2017 och nyligen till den 1 februari 2018.

– Vi har känt behov av att sätta ner foten i frågan, säger Kenneth Östberg.

Huvudfrågan har varit om Bergslagssjukhuset i fortsättningen ska drivas av landstinget eller om driften ska ut på upphandling med privata entreprenörer.

– Vi är överens i majoriteten om att landstinget inte ska göra någon upphandling när avtalet med Mitt hjärta går ut, säger Kenneth Östberg.

Det främsta skälet till den slutsatsen har att göra med de utmaningar som Bergslagssjukhuset står inför, berättar han.

– Det handlar främst om kompetensförsörjning, som är den riktigt stora utmaningen. Vi bedömer att vi som landsting i ett längre perspektiv har bättre möjligheter till kompetensförsörjning än en mindre, privat aktör.

Behovet av ny personal på Bergslagssjukhuset gäller generellt alla yrkesgrupper men främst läkare.

– På läkarsidan är vi relativt välförsörjda i Västerås, Sala och Köping, och vi tror att vi kan bli det även i Fagersta, säger Kenneth Östberg och fortsätter:

– Vi hoppas även att vi kan använda dem vi redan anställt på ett flexibelt sätt på de olika sjukhusen.

Även fördelarna med en sammanhållen sjukvård i länet talar för att landstinget tar över efter Mitt hjärta, menar Kenneth Östberg.

– Vi tror inte att det är bra att lyfta ut en del av vården på upphandling, utan i stället att vi håller ihop vården i ett system.

Landstinget är beroende av olika delar av vården och för att långsiktigt säkra kvaliteten tror vi det är bäst att ta ett direkt ansvar för helheten, med en sammanhängande närsjukvård och specialistsjukvård, tillägger han.

Vid offentlig drift ökar möjligheterna till samverkan inom sjukvården, eftersom landstinget då äger frågan, menar Kenneth Östberg.

– Det ger oss helt andra möjligheter för samarbete, dels inom Västmanlands landsting med till exempel Köping och dels med Avesta lasarett.

En prioriterad grupp hos landstinget är äldre och kroniskt sjuka.

– Då krävs en väl fungerande närsjukvård och att den avancerade hemsjukvården, för till exempel palliativa patienter, är utbyggd. Driver vi allt själva är det inte fler parter som ska komma överens om hur detta ska ske.

Läs mer: Ny sjukhuschef i Fagersta

Avtalet går inte att förlänga

Vårdföretaget Mitt hjärta har sedan 2010 ett avtal med landstinget i Västmanland, om att driva Bergslagssjukhuset.

Avtalet skulle från början löpa ut den 1 februari 2016 men har sedan förlängts, först till den 1 februari 2017 och sedan till den 1 februari 2018.

Efter det går det i och med reglerna för upphandling inte att förlänga avtalet ytterligare.

Politikerna i den rödgröna landstingsmajoriteten står bakom beslutet att landstinget ska återta driften av Bergslagssjukhuset. Beslutet behöver inte tas i fullmäktige utan väntas antas av landstingsstyrelsen under våren.

Mer läsning

Annons