Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på äldreboende i Fagersta

Stor variation i Västmanland.

Annons

Är du gammal och i behov av en plats på ett äldreboende kan väntan bli lång. I Västmanland är snitttväntetiden bland inrapporterade kommuner 86 dagar. Rikssnittet 2016 var 58 dagar, en ökning med åtta dagar på tre år.

I Fagersta kan det ta hela 160 dagar från det att du ansökt till att du kan flytta in på särskilt boende. Det innebär att Fagersta har näst längst väntetider i Västmanland. Värst är det i Hallstahammar, med 178 dagar.

De allt längre väntetiderna har konsekvenser, både för individen och akutsjukhusen som inte kan slussa patienter vidare.

– Äldre personer som beviljats plats på boende har ett stort vård- och omsorgsbehov. Ett ofrivilligt kvarboende i hemmet innebär därmed stora risker, lidande och isolering. Ligger de på ett akutsjukhus, vilket många gör när de beviljas boende, så tar de upp plats och sjukvårdskompetens i onödan för dem som verkligen behöver den, säger Helle Wijk, docent i omvårdnad vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

I Arboga, Västerås och Sala är väntan lite kortare, 82, 76 respektive 72 dagar, vilket dock är betydligt högre siffror än rikssnittet.

Kortast väntetid i Västmanland har Norberg, med 58 dagar, Köping, med 40 dagar och Kungsör, med 19 dagar.

Statistiken kommer från Kommun- och landstingsdatabasen och har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Kommunernas snitt kommer från samtliga utredningar om plats på särskilt boende som avslutats 2016. 221 av 290 kommuner har rapporterat in siffror för 2016.

Läs även: Allt färre bor på äldreboende – ont om platser

Läs även: Här vill den politiska majoriteten placera Fagerstas nya äldreboende

Mer läsning

Annons