Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen placerar över 600 nyanlända i Västmanland – men ingen till norra länsdelen

Länsstyrelserna fördelar nyanlända till kommunerna och det sker genom så kallade anvisningar. Myndigheten placerar 634 nyanlända i Västmanland 2017 – men ingen av dem flyttar till norra länsdelen.

Annons

För att få en jämnare fördelning av nyanlända i Sveriges kommuner är det sedan början av året lag på att ta emot minst det antal nyanlända som länsstyrelsen anvisar varje år.

Nu har länsstyrelsen i Västerås beslut om anvisningar för 2017 kommit. Och varken Fagersta, Norberg eller Skinnskatteberg tilldelas några nyanlända enligt den här fördelningen.

– Det här är kommuner som redan har tagit ett stort ansvar så det var ganska väntat, säger Fagerstas kommunchef Anders Kilström.

I anvisningsbeslutet tar länsstyrelsen hänsyn till en rad faktorer, bland annat arbetsmarknad, befolkningsstorlek och antal asylsökande i kommunen.

Även för 2016 beslutade länsstyrelsen om noll anvisningar till kommunerna i norra länsdelen.

Enligt kommunchefen, som hänvisar till socialförvaltningen, är det hittills ungefär 100 nyanlända som har flyttat till Fagersta under 2016.

–Egentligen har beslutet från länsstyrelsen ingen annan betydelse än att vi inte får några anvisningar. Däremot har folk rätt att flytta hit så länge det finns lägenheter eller andra möjligheter att bo någonstans, säger Anders Kilström.

Länsstyrelsen räknar med att drygt 2500 nyanlända flyttar till länet under 2017. Det är alltså nära 2000 personer utöver de anvisade platserna

Läs också: Plötsligt stopp i mottagandet

Läs också: Alla asylboenden försvinner från norra länsdelen

---------------------------------------------------------------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Mer läsning

Annons