Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lås fast hojen – så vanliga är cykelstölder i Fagersta

En granskning av siffror från Brå, gjord av If, visar antalet cykelstölder per invånare i Sveriges olika kommuner.

Annons

Storstäder är i vanliga fall platsen där flest brott sker och antalet cykelstölder är inget undantag – men en för att göra en tydligare bedömning av var problemet är som störst är antalet cykelstölder per invånare en mer rättvisande statistik att gå på.

I Fagersta sker 4,3 cykelstölder per 1000 invånare i kommunen, i Norberg är siffran 1,2 och i Skinnskatteberg är den 0,9.

Inte helt förvånande befinner sig flera studentstäder i toppen på listan och i Lund är problemet som störst där det sker 16,4 cykelstölder per 1 000 invånare. Uppsala, som ligger sjua på listan, är siffran 11,3.

– Högskolestäderna har en särställning. Sannolikt beror det på att det finns många cyklar att stjäla men också en stor andrahansmarknad, säger Lars Silfverswärd som är skadeförebyggande expert på If.

Endast 24 procent av stölderna anmäls däremot, enligt resultaten i Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning, vilket innebär att det finns ett stort mörkertal. Det betyder också att ungefär 270 000 svenska hushåll kan ha blivit av med cyklar under fjolåret, trots att endast 65 000 stölder anmäldes.

Mer läsning

Annons