Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekplatser behöver rustas för miljonbelopp

Standarden på förskolornas lekplatser är eftersatt och föräldern Jimmy Arvidsson är orolig för barnens säkerhet. ”Totalt livsfarligt”, säger han.

Annons
”Det kommer nog satsas rätt mycket, mer än i dag. Men det blir mer konkret efter nästa sammanträde i kommunstyrelsen”, säger Carina Sándor, kommunalråd.

Skinnskatteberg. 2,6 miljoner kronor krävs för att rusta upp lekplatserna vid Masmästarbo, Solgården, Kotten, Ekorren och Nyhammars förskola.

Det bedömer tekniska förvaltningen, som nyligen lade fram en underhållsplan för att uppnå en nivå likvärdig med den ursprungliga.

Störst är behoven vid Masmästarbo förskola i Skinnskatteberg där 945 000 kronor behövs, enligt planen. Lekplatsen byggdes 1985 och utrustningen är i princip i original. Så är det i stort sett på alla förskolor i rapporten.

– Jag förstår att man inte bara kan slänga upp en ny lekplats direkt men dagligt underhåll måste fixas, till exempel det som är trasigt, för att undvika risker. När det börjar fallera så blir man ju vansinnig, säger Jimmy Arvidsson, som har två barn på Masmästarbo förskola.

Ett exempel är en av lekplatsens gungor, menar han.

– Den gick sönder förra hösten och var inte ens lagad i mars. Under tiden stack ett betongfundament upp i backen. Totalt livsfarligt.

Gungan har sedan gått sönder en gång till, för ungefär en månad sedan.

– Den bör åtgärdas snarast. Så ska det inte se ut på någon lekplats. Om ett barn går dit för att gunga får man ta bort barnet. Annars kan det ramla och slå ut en tand, säger Monika Johansson, förskollärare i Masmästarbo.

Men det finns fler brister, menar Sylvia Broström, barnskötare på förskolan.

– Asfalten är ojämn och barnen kan ramla om de cyklar där. Staketet är gammalt och kan gå sönder om någon klättrar i det. Det känns som att vi påtalat mycket men att det händer lite. Asfalten och gungan, till exempel, har vi anmält, skriftligt.

Kommunens budgetpost för parker och lekparker är 141 000 kronor för 2015, berättar Thomas Lenell, chef på tekniska förvaltningen i Skinnskatteberg.

– Det har inte funnits ekonomiska medel för att hålla uppe nivån. Politiken har inte prioriterat upp det. Det vi kan göra är i princip att åtgärda det som är farligt.

Föräldern och personal kallar den trasiga gungan farlig. När ska den fixas?

– Är det trasigt ska det åtgärdas skyndsamt.

Varför kan ni inte utföra sådana saker fortare?

– Vi gör besiktningar varje år, som är underlag för akuta åtgärder. Och jag förväntar mig att det åtgärdas.

Ibland är felet att informationen inte kommer in på rätt sätt, menar Thomas Lenell.

– Vi tittar på att förbättra rutinerna för det nya systemet där personalen kan felanmäla direkt. Och att införa samrådsmöten på förskolorna, där vi kan gå igenom om vi behöver titta på något, säger han och tillägger:

– Är det fel vid en förskola förväntar jag mig att personalen rapporterar. Annars har vi ett problem internt som vi måste hantera.

Mer läsning

Annons