Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindgården rustas för att möta våren

Församlingshemmet Lindgården är på god väg att återställas efter att ha förstörts i branden 2013. ”Nu börjar det växa fram”, säger Mika Yrjönheikki, som deltar i renoveringen.

Annons
Arbetet med att göra om församlingshemmet efter branden i mars 2013 går framåt. ”Tidigare var allt utrivet. Vi håller på att sätta upp de sista innerväggarna på källarplan. Det ska vara klart i veckan”, säger Mats Eriksson, lagbas på arbetsplatsen, här med Stefan Hagström, snickare.

Västanfors. Arbetet med att bygga upp Lindgården igen har pågått sedan i augusti i fjol och ser ut att kunna vara klart senare i vår som planerat.

– Vi jobbar för att bli klara i mitten på maj. Arbetet har flutit på, säger Mats Eriksson, lagbas på byggarbetsplatsen vid Lindgården.

Byggjobbarna har redan fått gjort mycket, men en hel del återstår också innan Lindgården är redo att öppna igen, berättar han.

– Första prioritet var att göra klart taket, som skulle vara tätt innan vi rev tältet som skyddade byggnaden. Det och fasaden är i princip klart, säger Mats Eriksson.

Arbetet har varit intensivt, berättar Mika Yrjönheikki, som varit med i upprustningen i en dryg månad.

– Det har varit mycket, men nu börjar det hela få flyt. Innan var det bara ett skal men nu händer det lite. Nu börjar det växa fram.

Återställandet för också med sig några förändringar: ett större och bättre planerat kök planeras, och en utbyggd entré, berättar Jonas Högberg, fastighetsansvarig i Västanfors-Västervåla församling.

Men det mesta kommer vara sig likt på Lindgården.

– Det är ju ett återställande efter en brand, men sedan är det ju trevligt att folk känner igen sig, säger han.

Branden var anlagd

Lindgården härjades av brand under natten mellan den 15 och 16 mars 2013. Räddningstjänsten fick då larm från ett vittne vid halv tre-tiden på lördagsnatten. 

Eldslågor hade då synts välla ut ur byggnaden.Räddningsstyrkor från Fagersta lyckades, med förstärkande styrkor från Avesta och Smedjebacken, att släcka branden.

Polisen uppgav i juni samma år att det inte gick att fastställa vad som var brandorsaken. Utredningen skulle därför läggas ned och ärendet skrivas av. Polisen kunde dock senare, med hjälp av nya tekniska uppgifter, konstatera att branden var anlagd.

Efteråt har arbetet pågått med att riva och sanera resterna av Lindgården. Den nya byggnaden byggs på samma plats och utgår från den kvarvarande betonggrunden.

Mer läsning

Annons