Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuspelare prydde Fagersta i vinternatten

Morgonpigga Fagerstabor kunde tidigt på torsdagsmorgonen se ett ovanligt ljusfenomen över staden: så kallade ljuspelare.

Annons
Ljuspelare i Fagersta. Foto: Karin Lundgren

Busschauffören Karin Lundgren, som bor på Dalavägen, fångade ljuspelarna på bild när hon var uppe och drack sitt morgonkaffe. Klockan var då runt 4 på morgonen.

– Jag gick ut på morgonen med en kopp kaffe och rökte. Tänkte först att det är något fel med all belysning, att de lyser uppåt istället för ner i gatan. Var lite trött, men så förstod jag att det har med kylan att göra, mindes att jag läst om samma fenomen.

SMHI skriver om halofenomenet ljuspelare:

”Vintertid händer det att luften fylls av små iskristaller i form av plattor. Det kan inträffa vid frostdimma eller frostdis. På natten kan artificiella ljuskällor skapa ljuspelare. Ofta syns flera ljusa vertikala pelare som sträcker sig upp mot himlen. Färgen kan variera beroende av ljuskällans färg. Även intensiteten kan vara olika på olika höjd eftersom mängden iskristaller kan variera med höjden liksom kristallernas orientering och renhet.”

Ljuspelare i Fagersta. Foto: Karin Lundgren

När Karin Lundgren tagit sig till jobbet och kört sin buss tills hon hade rast i Skinnskatteberg, köpte hon en kvällstidning, där det skrevs om samma fenomen i Tullinge, Stockholm.

– Då tänkte jag att 'kan det förekomma där så kan det även i Lilla Fagersta', säger Karin Lundgren och fortsätter:

– Det var väldigt kallt så jag kanske var ute i 5 minuter, jag vet inte hur länge fenomenet varade. Men det var mäktigt och speciellt, vissa pelare var lite starkare och andra svagare. Jag såg ner mot Vilhelminaparken, den ena bilden är tagen mot riksvägen och den andra ner mot parken.

Karin Lundgren avslutar:

– Jag lade ut bilderna på min Facebooksida och skojade om att vi har ett västmanländskt norrsken.

Mer läsning

Annons