Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maffigt valborgsfirande planeras för Fagerstaborna

I år planeras för ett pampigt valborgsfirande i Fagersta. Sex föreningar går i hop och tänder brasan för att fira in vårens ankomst.

Annons
Valborgsgänget. Från vänster: Lars-Erik Rönnkvist (Folkets hus), Christer Lindberg (FH), Pirkko Heikkinen (ordförande FH), Gösta Berglund (Fagersta Blues), Kenth Berg (Lifetime Cruisers), Roger Fridolfsson (Beautytown Cruisers Fagersta) ska anordna valborgsfirande i Fagersta.Foto: Tove Gontran

Pirkko Heikkinen, ordförande för Folkets hus, har i många år funderat över att dra i gång valborgsfirandet i Fagersta ordentligt igen.

– Så jag tog kontakt med andra föreningar och glädjande nog var de intresserade, säger hon.

Men det är inte ”bara” brasa som bjuds på lördag. Programmet börjar med Parken Fitness som bjuder på gratis träning hela dagen. Framåt eftermiddagen blir det bilutställning och disco för barn.

Det som ändå är huvudnumret – majbrasan, tänds på kvällen.

– Det blir en liten symbolisk eld, säger Roger Fridolfsson från Beautytown Cruisers som har ansvar för att få liv i brasan.

Mer eld blir det när Draco Spiritus bjuder på elshow.

– Vi vill att det ska finnas något för alla under dagen, säger Pirkko Heikkinen.

Föreningsgänget hoppas på många besökare, hittills har evenemanget över 4000 visningar på sociala medier.

Under hela firandet kommer besökare självklart att kunna festa på fika och varmkorv samt lyssna till diverse musik och tal som i år hålls av Sune Andersson (S), utbildnings- och fritidsnämndens ordförande.

– Detta är ett bra sätt att visa upp att Fagersta lever igen och vilka föreningar som finns, tycker Kenth Berg från Lifetime Cruisers och välkomnar alla Fagerstabor till en trevlig valborgsmässoafton på lördag.

Läs mer: Här firas också valborg

Helgon bakom vårfest

De flesta svenskar ser valborg som ett välkomnande av våren och ljuset. Men var kommer traditionen i från och varför tänder vi brasan?

Helgonet Valborg förklarades 1 maj och förbands då med den förkristna germanska vårfesten. Av kristendomen stämplades den som häxförsamlingar.

För att oskadliggöra häxorna förde man oväsen samt tände eldar på höga höjder natten mot 1 maj, 30 april.

Många lokala valborgsfiranden har sina speciella traditioner som Skansen och studenternas Uppsala.

I Fagersta är firandet vid Folkets hus ett av arrangemangen i år.

Mer läsning

Annons