Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malte, 3, fick i sig kaustiksoda

Malte Lillbacka fick åka ambulans efter att han fått i sig frätande kaustiksoda i tron att det var godis. Burken hittade han utomhus.

Annons
”Det gjorde ont”, säger 3,5-årige Malte Lillbacka om hur det kändes när han smakade på kaustiksodan i tron att det var godis. Burken hittade han i gräset nära lekplatsen. En polisanmälan har upprättats.

I måndags var 3,5-årige Malte Lillbacka ute och lekte i Apolloområdet, där familjen bor, när han hittade en färgglad burk som låg i gräset. I det barnvänliga området finns många kompisar att leka med. Malte hade inte varit utom synhåll mer än några minuter innan han var tillbaka hemma på gården.

– Han var jättetörstig och så var han väldigt dregglig, berättar mamma Rebecca Wiklund.

Då såg hon rodnad på underläppen och frågade om han ätit något. Malte berättade att det var någonting vitt. Han räckte ut tungan och trots att han var så törstig, så ville han inte dricka något. Det sved. Rebecca Viklund såg att han hade sår på underläppen.

– Jag fick panik. Så jag bad honom visa mig vad det var han hade hittat, berättar hon.

Det visade sig att Malte hade upptäckt en burk propplösare, som låg i gräset i närheten av lekparken i området. Locket var inte ordentligt fastskruvat. I tron att den orangefärgade burken innehöll godis, slickade den nyfikne 3,5-åringen på innerlocket i burken som någon lämnat utomhus.

– Det gjorde ont, berättar Malte Lillbacka.

– Det där ska man låsa in och absolut inte ha utomhus i ett barntätt område, säger Rebecca Viklund.

Hos 1177, sjukvårdsupplysningen, var kön lång. Hon ringde 112, som snabbt skickade en ambulans. På sjukhuset tordes Malte till slut äta glass. Sedan fick han vara kvar över natten för observation. Han fick kall choklad och en nalle, som plåster på såren. Dagen därpå åkte familjen hem igen.

Malte hade tur i oturen. Propplösare kan ge mycket allvarliga skador för den som får i sig det då det är frätande. Maltes föräldrar bestämde sig för att göra en polisanmälan.

– Man hoppas att någon inte lagt den där, man har ju en tro på mänskligheten. Men det är fel grej på fel plats. Den ska inte ligga där oavsett om det är med vilje eller ett misstag, säger Rebecca Viklund.

En anmälan om vållande till kroppsskada har nu upprättats.

– Just nu är det här den enda anmälan som gjorts. Jag har svårt att tänka mig att det finns något uppsåt. Det är väl av oaktsamhet som detta skett. Men det är jättesvårt att bena ut säger Lars-Göran Backström, utredare vid polisen i norra länsdelen.

Nu kommer polisen att vara uppmärksam utifall att någon liknande incident inträffar.

– Då är det dags att skramla i klockorna, säger Lars-Göran Backström.

Läs mer: Allt fler larmsamtal om barn som smakat på kemikalier.

Mer läsning

Annons