Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mast planeras i Västanfors

En 48 meter hög mast planeras i Västanfors. Planerna är långt framskridna.

Annons
Vid den röda punkten planeras mastbygget.

Bristfällig täckning i Uggelbo är orsaken till att mobiltelefonoperatörerna Tele2:s och Telenors gemensamma 4G-bolag Net4mobility vill bygga en mast på Granströms berg.

Platsen ligger nära bebyggelse och även förskolan Ugglan. Berget är ett vanligt utflyktsmål för barnen i förskolan.

Den förra politiska ledningen i Fagersta ville hindra bygget och den kommunala förvaltningen föreslog flera andra platser för masten, bland annat på Fårbo industriområde. Men ingen av platserna gav tillräckligt bra signal, enligt Net4mobility. Företaget har därför ansökt om att ändå få bygga i Västanfors.

Kommunalrådet Marino Wallsten (S) anser att det behövs en mast i Västanfors och menar att förutsättningarna är lite annorlunda nu jämfört med förra året.

– När det här var aktuellt tidigare renoverade de lekplatsen på förskolan. Då hade de bara skogsdungen att hållas inom, säger han och fortsätter:

– De har inte lyckats nå täckning på andra platser. Och det finns ett stort behov av bättre täckning.

Masten hamnar enligt förslaget strax bakom Västanforsbon Ingvar Vestlings tomt, i skogspartiet på bilden.

– Jag vill inte ha någon mast här, jag vet inte hur det kommer att påverka mig, säger han.

Masten är sannolikt inte farlig ur hälsosynpunkt.

– Det finns inga vetenskapligt grundande misstankar om att radiovågsexponeringen från basstationer skulle medföra hälsorisker för allmänheten, säger Torsten Augustsson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Inom åtta meter från själva antennerna är dock strålningen på gränsen eller över referensvärdesnivåerna, detta gäller generellt de starkaste antennerna när de är maximalt belastade. Men det är alltså på 48 meters höjd.

– Antenner placerade i höga master ger normalt sett en mycket låg exponering för radiovågor till allmänheten, säger Torsten Augustsson.

Forskningen har inte kunnat utesluta strålningsrisker gällande mobilsamtal när telefonen hålls nära huvudet – speciellt vid dålig täckning.

Masten på Granströms berg kommer att förbättra täckningen och kan därför alltså snarare minska exponeringen för radiovågor då mobiltelefoner används i Västanfors. 

Går att lämna synpunkter

Mobilmasten är 48 meter och ostadgad, med en tillhörande teknikbod.

Företaget Netel kommer vid grönt ljus att bygga masten på uppdrag av Net4mobility, som är Tele2:s och Telenors gemensamma 4G-bolag. 4G är den senaste typen av mobilkommunikation.

Om masten inte kan byggas hävdar Net4mobility att operatörerna inte kan erbjuda 4G i hela tätorten.

Den som har synpunkter kan lämna dem hos Västmanland Dalarna miljö- och byggförvaltning senast 9 februari.

Mer läsning

Annons