Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med en enkel tulipan

Den klassiska prydnadsblomman är uppskattad hos många när julen har städats ut. I år firar tulpanens egen högtidsdag 25 år.

Annons
Tanja Joki-Kåberg, Riddarhyttan, är en av de som köpte tulpaner på tulpanens dag, som Blomsterfrämjandet instiftade för 25 år sedan.

Från och med före jul och fram till påsk är högsäsong för tulpaner, berättar Clary Sandberg, butiksägare på blomsterhandeln Gullvivan i Västanfors.

– Det är under den perioden som tulpansäsongen sträcker sig. Före jul är det röda och vita tulpaner som gäller, vid påsk gula och lila, och däremellan rosa, vita och lila. Så är det varje år, säger hon.

Clary Sandberg berättar att tulpankunderna hittar till butiken under hela året, samtidigt som gårdagen såg en viss ökning jämfört med annars.

– Det har varit lite mer i dag, men jag tror ändå att folk köper dem under hela perioden som är säsongen.

Att den populära vardags- och prydnadsblomman kommer i ropet så tidigt på året har med den annalkande våren att göra, menar Clary Sandberg.

– Direkt efter nyår är det många som börjar köpa. Vi längtar till våren och då kan man få den känslan om man köper tulpaner. De ger oss en liten vårkick, säger hon.

Tulpaner är en även del av utbudet i de större matbutikerna, som är konkurrenter till blomsterhandlarna.

– Vi kan göra det lilla extra, och lägga till andra vårblommor i buketten, säger Clary Sandberg.

Mer läsning

Annons