Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonstöd till skola och kultur

I första hand förskolan, skolan och biblioteket i Fagersta väntas få dela på 2,5 miljoner kronor ur de statliga medlen för flyktingmottagande.

Annons
Enligt förslaget ska 100 000 kronor gå till en badvakt, som också kan fungera som tolk. Säkerhetsskåp och utökad bottenrengöring ute föreslås också för hallen.

Fagersta har fått 48 miljoner från staten på grund av flyktingmottagandet under förra året. Pengarna ska användas under 2016.

Nu finns det ett förslag på hur pengarna ska användas inom förskola, skola och kulturområdet.

Totalt handlar det om drygt 2,5 miljoner kronor. En av de större posterna (436 000 kronor) är två tjänster för modermålsstöd till förskolan.

– Forskningen visar att får man stöd på sitt eget modersmål så har man lättare att lära sig svenska, säger Sune Andersson (S), ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden.

Bland de större posterna finns också en resurs till kulturskolan för att lära ut svenska med musik som hjälpmedel (250 000 kronor), en flyktingguide till biblioteket (150 000 kronor) och en badvakt som också kan fungera som simlärare och tolk till Fagerstahallen (100 000 kronor).

Däremot finns det inte avsatt några pengar för ytterligare lärartjänster på den här listan, som utbildnings och fritidsnämnden har skickat till kommunstyrelsen för beslut.

– Det här är pengar som ska användas under 2016 och skulle vi anställa lärare, så kan vi kan inte bara anställa dem för en hösttermin, säger Sune Andersson.

Ny förskola är också på gång

Utbildnings- och fritidsnämndens äskandelista består av 25 poster, bland annat:

Medel för översättning av informationstexter (100 000 kronor).

Material, läromedel och förbrukningsmaterial till Alfaskolan (25 000).

Tjej- och föräldrasatsning på Ungdomscenter (60 000).

En ny förskola kan komma att byggas för de statliga medlen, men inte för de här pengarna: ”Det finns mer pengar men det är två olika konton för flyktingmedlen”, säger Sune Andersson, som berättar att det finns konkreta planer på en ny förskola.

Mer läsning

Annons