Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt hjärta: "Det är tråkigt naturligtvis"

Planerade långsiktiga satsningar riskerar att utebli efter beskedet att landstinget tar över om två år, berättar Ellinor Smeds, verksamhetschef på Bergslagssjukhuset.

Annons
Sylvia Myrsell, enhetschef, och Ellinor Smeds, verksamhetschef på Bergslagssjukhuset. Efter avtalets slut kommer Mitt hjärta bara ha kvar vårdcentralen i Fagersta. Företagets drift av vårdcentralen påverkas inte av att avtalet gällande sjukhuset går ut.

(Texten har uppdaterats) På tisdagen meddelade landstingsrådet Kenneth Östberg (S) att landstinget återtar driften av Bergslagssjukhuset, efter det att Mitt hjärtas avtal sägs upp den 1 februari 2018.

- Att inte få chansen i en ny upphandling, det är tråkigt naturligtvis. Det hade varit spännande att få chansen att satsa mer långsiktigt, säger Ellinor Smeds och fortsätter:

- I den oberoende granskning som gjorts visar att vi bedriver en bra vård till en kostnad som är bra för landstinget. Vi är glada att beslutet inte beror på det men hade varit ännu gladare om det blev en ny upphandling.

Mitt hjärtas ledning meddelade sjukhuspersonalen på onsdagsmorgonen, något som skapat en del oro, berättar Ellinor Smeds.

- Många har varit med om flera förändringar här. Det har varit många turer, vilket föder oro: det har varit landstingsdrivet, blivit bolagiserat av landstinget, sedan har Mitt hjärta tagit över efter upphandling, och nu tar landstinget över igen. 

Hur påverkas sjukhusets verksamhet av detta?- Vårt uppdrag är att bedriva vård och vi vill sända en tydlig signal att vi tänker fortsätta med det fram till sista dagen som avtalet gäller.

Finns det risk för att några långsiktiga satsningar inte blir av?- I nuläget är det svårt att veta vad landstinget tänker göra med de olika avdelningarna, och att veta om det stämmer överens med det vi vill. Men till exempel hade vi sett fram emot att göra långsiktiga tekniksatsningar. Där behöver sjukvården utvecklas, säger Ellinor Smeds och fortsätter:

- Till exempel i hemsjukvården, att en patient ska slippa åka flera mil till sjukhuset utan 

i större utsträckning kan ställa frågor direkt via Skype. Sådana förändringar kan vi inte göra när det bara är ett år och nio månader kvar på avtalet.

Var finns de stora behoven för Bergslagssjukhuset i dag och framöver?- Förutom tekniken är det kompetensförsörjningen. Vi har rekryterat ett flertal medarbetare på sista tiden och i nuläget är vi nästan fullbemannade. Men sedan väntar en del pensionsavgångar, främst på läkarsidan.

Anna Hammarström, vd för Mitt hjärta, ser risken för försämringar på sjukhuset.

– För oss är Fagersta centrum, men hos landstinget blir Västerås centrum, där Fagersta hamnar i periferin. Med begränsade resurser är risken att Fagersta drar kortaste strået och att det blir svårt att få specialister hit.

Barbro Norström, sjuksköterska på medicinmottagningen, har arbetat på sjukhuset sedan 1969 och har varit med på alla turer.

– Jag tycker att Mitt hjärta gjort ett bra jobb och byggt upp flera bra verksamheter, som urolog, ortopedi, gynekologi och kardiologi, så att folk slipper åka till Västerås. Jag skulle vilja att det blev en ny upphandling.

Mer läsning

Annons