Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mudda fixar Mellofesten

"Jag har nog jämt varit en arrangör", säger festfixaren Fredrik "Mudda" Johansson.

Annons
Fredrik

Iklädd svart T-shirt, svarta jeans och svart kavaj glider han runt i den enorma lokalen, Conventum Arena i Örebro. Det senaste halvåret har Fredrik ”Mudda” Johansson arbetat med att fixa och dona inför morgondagens livesändning av Melodifestivalen. Och det är en hel del att styra upp och tänka på.

– Det är inte direkt min musiksmak men att arrangera Melodifestivalen som ses av så många är riktigt roligt, säger han.

Mudda är mannen som ser till att logistiken fungerar, att artisterna trivs, att catering fixas, att sittplatser finns till de 12 000 gästerna, att scenen monteras och så vidare. Men läget tycks vara under kontroll.

– Det är absolut lite att tänka på. Men om jag ser tillbaka på hur det var att ordna punkspelningar med mina polare till att arrangera ett event som det här, så är det egentligen precis samma koncept; Någon på scen och gäster som vill äta och dricka, säger han.

Conventum Arena ligger i centrala Örebro och är en av eventbolagets tre lokaler. Hallen är byggd för mässor och konferenser.

– Trots att det är en multiarena så är det inte mycket sportevenemang, mer än att jag och mina polare kör innebandy här i bland.

Mudda berättar att intresset för att arrangera fester och konserter startade tidigt.

– I skolan var jag gärna en festfixare och trivdes med den rollen.

Han var en av de som slet hårt för att bevara konserthuset Rockborgen i Fagersta under början av 90-talet. Men byggnaden revs och Muddas tioåriga ideella arbete inom punksvängen hade nått sitt slut.

– Jag flyttade till Örebro över en natt och var lite arg på Fagersta kommun där och då. Vi hade så mycket mer att ge. Så här i efterhand förstår jag kommunens beslut, men som ung och brinnande var det en stor motgång. Fagersta finns alltid med mig mentalt, säger han.

I samma veva flyttade även Fagerstagrundade skivbolaget Burning Heart Records med Peter ”Babs” Ahlquist, till Örebro.

– Skivbolaget växte snabbt och Babs behövde anställa fler, så jag hoppade på och blev där i säkert 12 år. Det var stort att få jobba med bland annat The Hives och Millencolin, säger Mudda.

2007 sökte Conventum efter en nöjesansvarig och Mudda ansågs som den perfekta för rollen i och med sitt stora kontaktnät.

– Det är absolut ett drömyrke. Jag älskar att få folk att trivas på fester, säger han.

Fredrik "Mudda" Johansson

Född: 20 december 1970.

Bor: Örebro.

Uppväxt: Fagersta.

Familj: Sambon Ulrika Persson (också från Fagersta) och sönerna Max och Melker.

Yrke: Nöjesansvarig på eventbolaget Conventum i Örebro.

Favoritband: The Ramones.

Intressen: Sport och musik.

Häftigaste bokningen/spelningen: ”The Hives. Och det säger jag inte bara för att. Det är en förkärlek jag har”.

Största eventet: ”Då säger jag Melodifestivalens Andra chansen för fem år sedan. Det var det största eventet för mig, rent jobbmässigt.”

Mer läsning

Annons