Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till HVB i Västanfors

Bygglovet för HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Rosenlund, Västanfors, upphävs av länsstyrelsen. Byggnaden saknar ”planenligt utgångsläge”, enligt länsstyrelsen.

Annons

Länsstyrelsens beslut går på tvärs mot V-dala miljö och byggs beslut.

– Lagstiftningen i den här delen är väldigt komplicerad, det kommer man inte ifrån. Det krävs att man ska ha ett planenligt utgångsläge. I det här fallet handlar det inte bara om byggnadens storlek utan också byggnadens användning, säger Caroline Wall, chefsjurist på länsstyrelsen i Västmanland.

Hur stora husbyggnader får vara och hur tätt de får stå i området bestämdes i en stadsplan från 1937. Byggnaderna på fastigheten som är tänkt för HVB-hem är både för stora och står för tätt. Dessutom avviker husets användning från stadsplanen då det är avsett för hotellverksamhet.

Läs också: Satsar på boende för flyktingbarn

Länsstyrelsen anser att Miljö- och bygg inte hade fel om att HVB-verksamhet följer stadsplanens bestämmelse att området ska vara till för boende.

Men Miljö- och byggs beslut underkänns på grund av att en förutsättning för ge bygglov är att byggnaderna ska ha ”ett planenligt utgångsläge”.

Vilket de nuvarande byggnaderna inte har.

– Vi har anlitat en advokat och vi kommer att överklaga beslutet, säger Anna Erdis, vd Matchis AB.

Läs mer:  Kommunen vill inte ha ett HVB i Västanfors

Läs mer: Undersöker bygglovets chans att bli godkänt

Mer läsning

Annons