Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det svårt att gömma sig i vassen

Under veckan har dammarna vid Bruket och Skulpturparken i Ängelsberg rensats från vass och sjögräs. Växtligheten var nära att ta över efter många år utan klippning.

Annons
Vassklippningen förevigades av fotografen André Maslennikov.

Ängelsberg. Vass och sjögräs har under många år fått växa fritt i dammarna vid Engelsbergs bruk och Skulpturparken. Det har gjort att vattnet blivit ordentligt igenväxt och omkring 25 ton behövde transporteras bort.

– Sådana här vattendrag har en livscykel innan man måste göra något radikalt åt dem. Har man strömmande vatten kommer det alltid att bli en sedimenteringsbotten där vattnet sedan stannar av. Till sist växer det helt igen och när växtligheten fått fart är det väldigt dags att klippa, säger Erik Skarfors, delägare i Sala Vassklippning som utförde klippningsarbetet.

Arbetet tog två dagar att genomföra och man klippte vass och plockade bort biomassa från botten.

– Då håller man vattendraget öppet. Det blir mindre mygg, fisken trivs bättre och man får ett bättre vattenflöde, berättar Erik Skarfors och förklarar att klippning är ett bättre alternativ än muddring i Ängelsberg eftersom det ofta finns tungmetaller kvar i botten på dammar som ligger vid gamla bruk och kvarnar.

André Maslennikov bor i Ängelsberg precis vid sidan av en av dammarna.

– Jag är jätteglad att de gjort det, man ser plötsligt att det är en damm igen, säger han.

Mer läsning

Annons