Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste patienter fimpa

Landstinget i Västmanland har infört hårdare krav på rökare. Nu måste alla patienter vara rökfria både före och efter operationer.

Annons
Patienter i Västmanlands landsting som ska opereras, måste vara rökfria under en tid.

Sedan några månader tillbaka gäller hårdare krav på patienter som ska opereras i länet. Enligt landstingets nya riktlinjer måste patienter vara rökfria i fyra veckor före och fyra veckor efter operation.

– Det är ingen häxjakt på rökare det handlar om. Men vi måste göra vad vi kan för att det gör så pass stor skillnad om du slutar röka, säger Magnus Lagerby, verksamhetschef på ortopedkliniken.

Forskningsrön visar att komplikationerna halveras om patienten gör ett rökstopp i samband med operation. Ortopedkliniken har haft rökstopp länge, och det har hänt att patienter har nekats operation när de inte har följt reglerna.

– Det kan hända, om det är en stor och avgörande operation, säger Magnus Lagerby.

De nya riktlinjerna gäller alla avdelningar på sjukhuset. Patienter som behöver sluta får hjälp på landstingets rökavvänjningsenhet. Magnus Lagerby menar att det blir svårt att kontrollera om folk följer reglerna.

– Ytterst blir det ändå en övervägning som läkaren får göra. Man kan operera folk som har andra riskfaktorer, men ibland är

riskerna för många tillsammans och då kan rökning vara en sådan sak som faktiskt går att förändra.

Mer läsning

Annons