Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok förklarar hur Bergslagen blev till

Varför finns det så mycket mineraler i norra länsdelen? På onsdag släpper Ekomuseum Bergslagen en faktabok om geologi för barn där författaren Bisse Falk besvarar frågan.

Annons

Bisse Falk, författare, står på den berggrund hennes nya bok beskriver på ett pedagogiskt sätt.

– Det har tagit ett års research för att skriva boken. När man skriver en faktabok för barn så måste man förstå för att föklara. Med vuxna kan man gömma sig i ord. Då kan man skriva "mineral" men jag måste kunna förklara vad ett mineral är, säger Bisse Falk.

Läs mer: Fyller sommarlovet med fantasi och konst

Det är första gången Bisse Falk återvänder till ett ämne hon skrivit om tidigare. Men sedan hon skrev om geologi i början av 90-talet har mycket hänt.

– Jag trodde att jag kunde det här men jag fick börja om. Det har hänt väldigt mycket i forskningen sedan dess, säger Bisse Falk.

Det har utmynnat i "Krasch! Bom! Bang! En bok om berg och stenar" som riktar sig till barn i mellanstadiet. Med start vid jordens födelse förklarar den vilka processer som gör att berggrunden ser ut som den gör. Bland annat besvarar den frågor som varför några av Sveriges mineralrikaste områden finns i Bergslagen, exempelvis Norberg.

Läs mer: De avslöjar markens hemligheter

Den förklarar också vilka mineraler som en registreringsskylt består av för att på så vis visa hur det som finns i marken utgör saker i vardagen. Eftersom jorden alltid finns med i myter och skapelseberättelser innehåller boken också sagor med mineraler som tema.

– Flogbergsdraken och Kårebocken finns med. Det finns många sagor som jag tycker är intressanta.

Läs mer: Nytt mineral rikt på jordartsmetaller i Norberg

På onsdag är det boksläpp på Västanfors hembygdsgård och förutom Bisse Falk och illustratören Jenny Findahl kommer även Evald Persson, Västerbergslagens geologiska förening, vara med.

– Riktiga geologiböcker är komplicerade och krångliga. Den här verkar vara trevligare upplagd med bilder och förklaringar. Här kanske barn- och ungdomar orkar ta till sig det och då kan man läsa riktiga geologiböcker, säger Evald Persson.

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nyaapp här.

Mer läsning

Annons