Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny jobbsatsning i Fagersta

Fagersta kan som första kommun i landet få testa en ny metod på arbetsförmedlingen. Det rör sig om ett arbetssätt som ska skjutsa ut folk snabbare på arbetsmarknaden.

Annons
Kent Norström säger att han var inskriven på arbetsförmedlingen i över en månad innan han blev kallad till första mötet.

Snabbare insatser hos arbetsförmedlingen i Fagersta låter bra. Det tycker de arbetssökande som tidningen pratat med. Kent Norström från Norberg har varit inskriven på arbetsförmedlingen sedan i oktober förra året. Han har ännu inte deltagit i någon insats.

– Först hörde jag inget på någon månad, sedan var jag på arbetsförmedlingen 15 december, efter att jag fått en kallelse. Det enda som hände då var att jag fick en handlingsplan, säger Kent Norström och fortsätter:

– Men min handledare vet i och för sig att jag har jobb igen i sommar, på Fagersta golfklubb.

Arbetslösa får inte tillräckligt snabbt skräddarsydda insatser. Det menar Elisabet Iveblad Grahn, chef på Fagersta kommuns avdelning försörjning och arbete.

Det här beror enligt henne på att Arbetsförmedlingen fördelar pengar enligt nationella förutsättningar – inte lokala. En lokal pengapåse till arbetsförmedlingen skulle snabbare ge jobb åt arbetssökande, tror Iveblad Grahn.

– Det skulle vara ett oerhört stort steg framåt: att det blir lokala förutsättningar och inte nationella som gäller, säger hon.

Elisabet Iveblad Grahn har tillsammans med arbetsförmedlingschefen i Fagersta, Maria Andersson, dragit upp riktlinjer för ett projekt.

– Vi vill vara en pilotkommun där arbetsförmedlingen kan få en påse pengar och sedan disponera den på de behov som finns i Fagersta. Då kan de köpa in specifika utbildningsinsatser, förfoga fritt över pengarna, säger Elisabet Iveblad Grahn.

Hon fortsätter:

– Sverige är ett land med stora skillnader i arbetsmarknaden. Fagersta har generellt en låg utbildningsnivå och så är det på många orter. Men i till exempel Örebro finns det högskola och universitet och där måste man jobba på ett annat sätt.

Första steget mot ett ändrat arbetssätt i Fagersta är att göra en förstudie – som i sin tur kan bana väg för ett framtida projekt.

I förstudien ska en projektledare skriva två ansökningar – en till Europeiska socialfonden och en till Arbetsförmedlingen centralt. De här ansökningarna är tänkta att ligga till grund för projektet, som ska sträcka sig över flera år. Förstudien sträcker sig mellan april och september i år.

För att finansiera förstudien söker socialförvaltningen pengar hos kommunstyrelsen, 150 000 kronor, och länsstyrelsen, 150 000 kronor. Huvuddelen av pengarna ska gå till att finansiera projektledarens tjänst.

Maria Andersson, chef på arbetsförmedlingen i Fagersta, vill ännu inte uttala sig om projektets potential.

– Det här är en önskan från Fagersta kommun, det är inget vi kan bekräfta, om den här möjligheten finns, säger hon.

Elisabet Iveblad Grahn hoppas att pilotprojektet på sikt kan få genomslag nationellt.

– De erfarenheter vi drar av det här är jätteviktigt att andra får del av. Det är säkert bra att arbeta på det här sättet i de flesta kommuner, säger hon.

När projektet är i hamn är tanken att de arbetssökande ska känna av en stor skillnad.

– Vi hoppas att de märker av att de får rätt insatser vid rätt tid och att de inte behöver vänta sex månader på en insats utan snarare omedelbart när vi identifierat var behovet finns, säger Iveblad Grahn.

Kent Norström minns en helt annan tid, då jobben var betydligt lättare att hitta och kraven på utbildning inte var lika höga:

– När jag växte upp kunde du säga upp dig på fredagen och gå till nästa jobb på måndagen. Och du blev upplärd på företaget; det var bra det, säger han.

Mer läsning

Annons