Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya affären ska vara klar i maj

Ica bygger om sin butik vid Järntorget helt och hållet. "Golvet är det enda som blir kvar som det är i dag", säger Håkan Lundman, Icahandlare.

Annons
Icahandlaren Håkan Lundman hoppas att satsningen ska få positiva följdverkningar för Fagersta. ”Om vi investerar och gör nytt och fräscht så kanske det är fler som vågar satsa”, säger han.

Ica har länge velat göra något nytt i Fagersta. En av planerna som har diskuterats var att etablera sig på en ny handelsplats. För ett tag sedan lämnade Ica besked om att det inte är aktuellt utan att det i stället ska satsas på den nuvarande butiken i centrum.

– Jag känner att det viktiga är att utveckla det vi har. Vi jobbar för att vara kvar här och inte dra isär centrum, säger Håkan Lundman.

Han har drivit butiken sedan 2005 och under den tiden har inga större förändringar gjorts – men nu är det alltså dags.

– Det är en jättestor satsning som vi gör. Tillsammans med fastighetsägaren har vi kommit fram till en plan hur vi ska kunna utveckla fastigheten och göra den modern, säger han.

Den befintliga lokalen ska nu byggas om.

– Det enda som bli kvar som det är i dag är golvet. Det blir en helt ny butik fast att ytterväggarna står kvar på samma ställe, säger han.

Ni ska inte bygga ut fastigheten?

– Nej, vi bedömer att vi inte behöver göra det. Ytan är tillräckligt stor för oss, vi behöver inte bli större. Vi behöver bara använda ytan på ett smartare sätt, säger Håkan Lundman.

En del yttre förändringar är dock att vänta. Entrén kommer flyttas till hörnet ut mot Västmannavägen. Den nuvarande entrén görs om till ett pantrum.

I dagens butik slukar kylar och värmesystem mycket energi. Den nya butiken kommer ha betydligt mindre miljöpåverkan, berättar Håkan Lundman.

Trenden inom branschen är att det efterfrågas mer färska, ekologiska och närproducerade varor. Målet är att den nya butiken ska kunna erbjuda mer sådant.

– Vi kommer kunna ha mer lokalt sortiment med kött och den biten, vi kommer tillhandahålla färskt kött på lösvikt, utveckla den färska fisken och så vidare.

Samtidigt kommer det också finnas mer utrymme för att köpa in stora partier för att hänga med i det priskrig som råder.

– Det är ju konkurrens så det gäller att ha rätt pris, säger Håkan Lundman.

Hur ser tidsplanen ut?

– Tanken är att vi ska vara klara i maj. Så det blir byggstart här i januari.

Kommer kunderna att påverkas under bygget?

– Strävan är att det ska märkas så lite som möjligt. Det kan bli lite stökigt i perioder, men det är ju för att få till något bättre, säger Håkan Lundman.

Byggnaden som Ica håller till i ägs av Granen fastighetsutveckling.

– Vi är glada över det här samarbetet. Det är ett intressant och lärorikt projekt för oss, säger Johan Gustafsson, fastighetsförvaltare.

Läs mer:

Fagerstas handelsutvecklare om Icas nybygge

Frågan: Vad har du alltid i ditt kylskåp?

Vill anställa fler i butiken

Icabutiken i Fagersta centrum har 20 anställda och en omsättning på 69 miljoner på årsbasis (enligt förra årsredovisningen 2014 cirka 67 miljoner). Omsättningen har stigit kontinuerligt under de senaste åren.

Handlaren Håkan Lundman hoppas att det kan bli fler anställda i butiken i framtiden.

Vad nyinvesteringen i fastigheten kostar är konfidentiellt, enligt fastighetsägaren.

Mer läsning

Annons