Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt närproducerat när konst visas upp

Årets utställare i Skulpturparken i Ängelsberg har fått i uppdrag att reda ut vad som ligger i ordet ”Närproducerat”.

Annons

På lördag blir det vernissage när konstverken i Skulpturparken i Ängelsberg avtäcks. Förra årets tema, Efter kaos, anspelade på skogsbranden. I år är temat ”Närproducerat”.

Det som många i första hand kanske kopplar ordet till är livsmedelskonsumtion och den globala marknaden, menar Erik Gurenwacht, nytillträdd ordförande i Engelsbergs konstnärsgille.

– Vi försöker reda ut vad begreppet verkligen betyder. Vi har bett konstnärerna som vi tagit in i år att reflektera över det här, säger han.

Han utvecklar att det inte bara är på matbordet vi kan se lokalt och globalt utan också i konstvärlden.

– I dag köper museer in konstverk från jordens alla hörn, säger han.

De tolv konstnärer som ställer ut i Skulpturparken i år är från närområdet, från bland annat Bergslagen, Stockholm och Västerås. Det finns en tanke med det, att hålla de långa transporterna nere.

Erik Gurenwacht ser fram emot att visa årets utställning för Ängelsbergsborna och andra besökare. Han har ingen särskild favoritskulptur.

– Det är en helhet skulle jag vilja säga. Det finns en röd tråd. Helheten ska upplevas, säger han.

Årets tema: Närproducerat

I år ställer tolv konstnärer ut i Skulpturparken: Björn Engström, Gunnar Forsman, Gun Haglund, Iryna Hauska, Linda Hedendahl, Nils Johannesson, Georgianna Kralli, Berit Mannberg, Olle Medin, Tomas Nygren, Inger Hahn-Redin och Dan Widh.

Mer läsning

Annons