Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om väljarna vill sitter Henriksson gärna kvar

Stig Henriksson har varit kommunalråd i Fagersta sedan 1998. Och det kan bli fyra år till på den posten.
– Jag står i alla fall till förfogande, säger StigHenriksson.

Annons
Stig Henriksson har inget emot att sitta kvar i tjänsterummet som dåvarande kommunalrådet Hans Hjalmarsson möblerade när kommunhuset invigdes 1985.

Om sju månader är det val i Sverige. Lokalt har Stig Henriksson och Vänsterpartiet styrt med egen majoritet sedan 2002.

Frågan är om Henriksson är intresserad av ytterligare fyra år i tjänsterummet på våning sju i kommunhuset, eller om han smider andra planer för sin politiska framtid.

– Det är egentligen en fråga i tre steg. Först vad jag själv vill, sedan vad partiet vill och slutligen är det väljarna som avgör. Om vi kunde gå från 22 till 44 procent från ett val till ett annat, kan andra partier också göra det, säger Henriksson.

– Men jag är intresserad av att fortsätta, att jobba med politik kommunalt passar nog mig bäst. Och jag har sagt till valberedningen att jag står till förfogande.

I januari valdes Henriksson in i Vänsterpartiets partistyrelse igen, och han lär komma bra överens med partiledaren Jonas Sjöstedt. Det skulle kunna öppna för att Henriksson intresserar sig mer för politik på riksplanet.

– Jag blev faktiskt invald i riksdagen 2002. Åkte dit en dag, var med och valde talman, förste vice talman, andre vice talman, tredje vice talman och slutligen entledigade jag mig själv och åkte hem, säger Henriksson.

– Det är nog en bra erfarenhet att ha suttit i riksdagen, men samtidigt lite tråkigt, lite förutsägbart. Men jag vill inte slänga igen några dörrar.

På lördag har vänstern distriktsårskonferens, och då bestäms riksdags- och landstingslistorna. Valberedningen placerar Henriksson på plats nummer två efter Vasiliki Tsouplaki, Västerås, på riksdagslistan.

Någon fortsättning i landstinget blir det däremot inte. Henriksson är nu förste vice ordförande i landstingets kollektivtrafiknämnd.

Mer läsning

Annons