Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen: Mitt hjärta har räddat sjukhuset

Fortsatt privat drift är bäst för Bergslagssjukhuset. Det menar den borgerliga Alliansen, som hela tiden velat se en ny upphandling.

Annons
Helena Hagberg (L), oppositionsråd i landstinget.

– Historien är det viktigaste argumentet för en ny upphandling. När landstinget drev det var det ett svårt läge: kostnadsökningen var enorm och det var svårt att hitta personal. Flera faktorer gjorde att landstinget övervägde att lägga ner sjukhuset. Det är tack vare att Mitt hjärta kom in i bilden som det fortfarande finns ett sjukhus där, säger Helena Hagberg (L), oppositionsråd i landstinget.

Ett annat argument för upphandling är ökad kostnadskontroll, menar hon.

– Vid en upphandling ger landstinget ett uppdrag och för det får entreprenören en fast ersättning. Tidigare hade nog inte landstinget samma kontroll. Man måste se till hur man får mest för skattepengarna.

Helena Hagberg ser inte en självklar fördel för sjukhusets personalförsörjning om landstinget tar över.

– Majoriteten har lyft det som ett av skälen till egen drift. I grunden tror jag det är lika svårt att hitta personal till Fagersta som till de andra sjukhusen, så frågan är om landstinget får lättare att hitta personal. Den frågan är fortfarande obesvarad, säger hon och fortsätter:

– Mitt hjärta har en bred verksamhet, med vårdcentralen inkluderad. Det har bidragit till att de kunnat hitta personal. Och att ta upp läkare från Köping till Fagersta, det gör man redan i dag.

Läs mer:  Mitt hjärta: "Det är tråkigt naturligtvis"

Mer läsning

Annons