Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro när Seco Tools flyttar fabrik från Ludvika till Indien

Seco Tools avvecklar en anläggning. 82 anställda förlorar jobben. 

Annons

I tisdags kom beskedet att Seco Tools lägger ned fabriken i Ludvika. 82 personer förlorar därmed sina jobb vid anläggningen.

Produktionen flyttas i stället till Pune i Indien.

- Vi jobbbar med att konsolidera våra produktionsanläggningar till färre och större enheter. Och produktionen i Ludvika är till en väldigt stor del manuellt arbete. Det är skälen till att vi lägger det i Inidien, säger Per-Lennart Berg, kommunikationsdirektör på Seco Tools.

Finns det anledning för anställda i Fagersta att oroa sig?

- Man kan aldrig lämna några garantier. Men samtidigt finns vårt huvudkontor i Fagersta och det är vår största produktionsenhet globalt, säger Per-Lennart Berg.

Hur påverkar nedläggningen i Ludvika Seco Tools i Fagersta?

- Det kommer att ha en mindre påverkan. Vi har gjort delmoment i Fagersta som också ska göras i Pune framöver.

Företagets ledning har dock kommunicerat till facket att det i det här läget ändå inte blir några personalmässiga nedskärningar i Fagersta. Det säger Leif Westberg, IF Metalls ordförande på Seco Tools i Fagersta.

Han överraskades av beskedet strax före jul, då facket blev informerat.

- Jag reagerade med chock och förvåning. Det blir så brutalt när de stänger hela fabriken och flyttar all tillverkning till Indien, säger Leif Westberg.

Hur är stämningen i Fagersta efter nedläggningsbeskedet?

- Just nu ökar förstås oron.  "Jaha, är det våran tur nu" - det är sådana frågor jag får. Det här behöver inte betyda något för Fagersta, men det är så pass nära den här gången, säger Westberg.

I Ludvika tillverkas skär i fyra produktgrupper. Det finns en liknande produktion i Fagersta. Avvecklingen av fabriken i Ludvika beräknas vara avslutad 2017.

Moderbolag till Seco Tools är Sandvik. Det är en koncern som sedan tidigare gjort klart att man satsar mycket i Asien.

Mer läsning

Annons