Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: ”Vi måste dra i handbromsen”

Petronella Hjertqvist, kommunpolis i Fagersta, känner stor oro inför den ökade brottsligheten bland ungdomar.

Annons
Kommunpolisen Petronella Hjertqvist är oroad över den ökade brottsligheten i Fagersta sedan årsskiftet.

29 brottsanmälningar kopplade till Risbroskolan och 13 kopplade till Brinellskolan, till och med 22 mars i år.

– Jag känner en stor oro inför detta. Det här är vår högsta prioritet just nu, vi måste dra i handbromsen, säger Petronella Hjertqvist.

Polisen satsar på att synas mer runt skolområdet och vid Ungdomscenter. Två områdespoliser är även, sedan 25 april, inriktade mot ungdomar.

– De samarbetar med socialtjänstens sociala insatsgrupper och sitter med på bekymringssamtal som hålls runt enskilda ungdomar.

Petronella Hjertqvist bekräftar också att det är känt vilka ungdomar det finns oro kring och att man arbetar för att stötta och styra dem in på rätt väg.

Hur är din bild av oro bland nyanlända?

– Jag vet att den misshandel som har varit på skolan är kopplad till olika grupperingar. Där har skolan satt in åtgärder med separerade raster och mer personal ute.

Petronella Hjertqvist har även föreslagit att DNA-märka iPads och mobiler i skolorna.

– Vi måste göra det ointressant att stjäla grejerna. Det finns goda exempel från Västerås på att det fungerat.

Läs också: Oro, skadegörelse och stölder bland ungdomar

Insatser för ett lugnare Fagersta

Polisen: Två områdespoliser ska arbeta enbart med att förebygga och utreda brott kopplade till ungdomar. Stöldbegärliga produkter på Risbro- och Brinellskolan ska DNA-märkas.

Socialtjänsten: Tillsätter fyra socionomer som ska arbeta i ett mobilt stödteam ute på stan om kvällar och helger. Sociala insatsgrupper deltar i bekymringssamtal.

Ungdomscenter: Bidrar med vuxenkontakt för ungdomarna. Kommer att göra ett sommarlovsprogram med bland annat lägerverksamhet.

Risbroskolan: Fler vuxna ska röra sig i området, från två till åtta stycken. Så få lektioner som möjligt ska ställas in.

Under hösten kommer ett föräldrakafé- och utbildning att starta där föräldrar medvetandegörs om problematiken och får stöd i hur den ska hanteras.

Mer läsning

Annons