Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker tar kritik på allvar

De ansvariga menar att akut platsbrist är orsaken till Carina Nygrens och Margit Mattssons svåra boendesituation. Nu svarar de på kritiken.

Annons

Martina Nordin, biträdande socialchef på Fagersta kommun, tycker inte att situationen var optimal för Margit Mattsson och Carina Nygren, som Fagersta-Posten skriver om i dagens tidning.

– Jag kan inte yttra mig i något enskilt fall men det här är ingenting som jag alls är stolt över. Det har uppkommit för att vi har ett otroligt tryck på korttidsboenden just nu, säger hon.

Vad tycker du om att Margit Mattson avled i en sådan här trång lägenhet?– Det är inte en bra situation. I livets slut försöker vi alltid göra det så bra det bara går. Men det är svårt att uppnå det till fullo när man är flera i en lägenhet, säger Martina Nordin.

Fagersta kommun håller på att bygga sju korttidsplatser på Solliden. Vecka 47 ska de vara klara.

Kommer de sju platserna att räcka?– Min förhoppning är att de ska räcka, för trycket som är nu är inte som det brukar vara, säger Martina Nordin.

Hur länge kommer de som bor så här behöva vänta?– Vi vet inte när det blir en ledig plats på ett permanent boende. Det är svårt att säga när det blir.

Hur gör ni om trycket inte minskar? – Vi måste först se hur det faller ut med de nya platserna. Om man jämför med riket har vi ett högt antal boendeplatser i Fagersta. Men vi har en äldre befolkning här.

För knappt två år sedan stängde kommunen Norrbygårdens korttidsboende, som hade tolv platser. Då menade politikerna att trycket på platserna hade lättat. Teemu Sulin (V), ordförande i Socialnämnden, ångrar inte stängningen.

– Med Norrbygården var vi medvetna från början att det skulle vara under en begränsad tid. Eftersom det var en fristående enhet blev det väldigt dyrt, säger han.

Hur svårt var det för er att förutse att det skulle bli högt tryck igen?– Det är jättesvårt. Behovet går upp och det går ner, och det är jättesvårt att förutse.

Vad tycker du om situationen för damerna som fick bo tre i en tvåa?– Det är inte optimalt. Förhoppningen är att vi ska slippa ifrån det med de nya platserna.

De anhöriga tycker inte att ni har levt upp till Socialtjänstlagen. Vad svarar du på det?– I de här fallen är det ändå så att man sätter in extra resurser. Vi ska klara våra åtaganden.

Vad skulle du vilja säga till Margit Mattssons anhöriga?– Jag beklagar om man har de här negativa upplevelserna. Vi måste lära oss av detta och göra bättre. När vi får kritik ska vi ta till oss av kritiken, säger Teemu Sulin.

Mer läsning

Annons