Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poppis med vitaminer på vintern

Under vintern får många människor brist på vitaminer i kroppen. Det märks i försäljningen hos apoteken, som nu säljer mycket vitaminer.

Annons
Apotekaren Göran Tallroth på apoteket Lejonet i Fagersta berättar att tillskott med d-vitaminer är populära nu: ”Så här års är det ofta kombinationer av d-vitaminer, som ger extra energi, som säljer en del. ”

På apoteket Lejonet i Fagersta säljer de flera sorters vitaminer.

– Så här års är det ofta kombinationer av d-vitaminer, som ger extra energi, som säljer en del, säger Göran Tallroth, apotekare.

D-vitaminer är något som man ofta har brist på under vintern, när solen är uppe kortare. På sommaren räcker det oftast med att vara en kortare stund i solen för att då sin dagliga dos av d-vitamin.

Samtidigt är det viktigt att inte får i sig för mycket d-vitamin, då det kan vara skadligt i för stora mängder, skriver 1177 Vårdguiden.

–Många av tillskotten här har låga mängder vitaminer i sig. Så det är en bra försäkran att man får i sig tillräckligt, säger Göran Tallroth.

Veganer och vegetarianer behöver också äta en del kosttillskott, och då främst b-vitaminer.

Enligt Göran Tallroth har användandet av tillskott ökat under de senaste 10 till 15 åren. En del tillskriver han att fler är stressade och provar nya saker för att minska den.

– Folk prövar saker när det skrivs mycket om det. Men det går lite upp och ned med det. Förkylningar och värk får också folk att köpa vitaminer. Det är väl värt att pröva, tycker jag, säger Göran Tallroth.

Mer läsning

Annons