Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikspolitiker nyfiken på Fagerstas låga sjuktal

Lägst sjukpenningtal i Västmanland fick riksdagspolitikern Solveig Zander (C) att göra ett besök i Fagersta för att ta reda på vad som ligger bakom.

Annons
Lars Kallsäby (C) och Solveig Zander (C) på besök hos Seco Tools för att ta reda på hur Fagersta kan ha så lågt sjukpenningtal.

Sjukpenningtalet för Fagersta är 9,4 och är därför den enda kommunen i Västmanland som har under tvåsiffrigt sjukpenningtal.

Sjukpenningtal anger

antalet dagar per person om alla sjuk- och rehabiliteringspenningdagar under ett år slås ut på alla försäkrade individer.

Solveig Zander och Lars Kallsäby (C), kommunalråd i Västerås och kandidat till riksdagen, besökte under förmiddagen Atlas Copco Secoroc och Seco Tools i Fagersta.

– Det är rätt intressant att man har en bra företagshälsovård knutet till de här företagen som de får att fungera som primärvård. Det är inte bara arbetsrelaterat utan även annat, säger Solveig Zander.

– Det tror jag är anledningen till att det är så låg sjukfrånvaro här. Man kommer snabbt in och kan få hjälp. Jag tycker att det borde var så i hela Sverige, säger hon.

Besöket kan resultera i en motion fast inte om företagshälsovård utan yrkeshögskoleutbildning, YH.

– Direktiven Högskoleverket fått av regeringen är att det här ska koncentreras till de större orterna, säger Lars Kallsäby.

– Det är något jag kan skriva en motion om i höst att man ska behålla yrkeshögskola på små orter, säger Solveig Zander.

Mer läsning

Annons