Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röken från skogsbranden ligger över Fagersta

Räddningstjänstens arbete med branden öster om Virsbo har pågått hela helgen. Och flera av de Fagersta-Posten pratat med har varit oroliga av röken som brett ut sig över samhället.

Annons
Göte Pettersson, som bor i Kolarbyn i Fagersta, hade problem att somna om under lördagsnatten efter att röken tagit sig in i lägenheten.

Den svåra branden har på olika sätt även gjort sig påmind i norra länsdelen. Göte Pettersson, som bor i Kolarbyn i Fagersta, hade svårt att sova under lördagsnatten efter att vid tretiden ha vaknat av att rök trängt sig in i hans sovrum.

– Jag vaknade av att det var väldigt mycket rök och trodde att det brann i närheten. Jag funderade på om skogsbranden spridit sig till Fagersta eftersom det luktade så starkt, säger han och fortsätter:

– Jag blev irriterad i näsan och halsen och fick svårt att somna om. Lukten är irriterande och kan sätta sig i lägenheten. Jag måste ju ha öppet när det är så varmt.

Branden har varit det alla har pratat om i helgen, menar Benita Holstensson, som också bor i Kolarbyn.

– Det är det alla mina vänner skrivit som statusuppdateringar på Facebook, och det jag pratat om med mina vänner också, säger hon.

Även Benita Holstensson vaknande under natten till söndag av lukten av rök.

– Jag har brandlarm installerat men jag ville ändå gå ut på trappen och titta för att kunna känna mig trygg.

Arbetet med att bekämpa skogsbranden har involverat uppemot 100 personer. Brandmän, skogsbolag och bönder har under helgen deltagit i att få kontroll över branden.

Den svårbekämpade branden verkade under söndagsförmiddagen vara under bra kontroll. Läget kom dock att förvärras och branden tilltog i styrka på grund av den ökande värmen under eftermiddagen. Stundtals var förloppet mycket snabbt och dramatiskt.

– Branden har brutit i genom flera begränsningslinjer och vi har varit tvungna att flytta vår ledningsplats eftersom den var hotad. Nu har vi koncentrerat arbetet på att göra nya begränsningslinjer som vi tror håller bättre, sa räddningsledaren Håkan Fehne på söndagskvällen.

– Det är en eländig och torr terräng vilket försvårar arbetet. Vid ett tillfälle brann det så kraftigt att en så kallad brandtornado med 15-20 meter höga lågor bildades, fortsatte han.

Branden bredde under söndagskvällen ut sig på ett uppskattningsvis tio gånger tio kvadratkilometer stort område, enligt Håkan Fehne, som samtidigt tillade att ingen skadat sig under släckningsarbetet.

Fagerstabon Therese Hamade har hängt med i utvecklingen under helgen.

– Först när jag kände röken trodde jag att det brann här, samtidigt visste jag ju om skogsbranden. Jag har följt det på text-tv för att se om branden är i närheten.

Mer läsning

Annons