Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och V splittrat om skolbudget

Det skiljer många miljoner kronor mellan de två styrande partiernas förslag till anslag åt Fagerstas skolor. Det inför kvällens fullmäktigemöte då budgeten ska spikas.

Annons
Marino Wallsten (S) och Teemu Sulin (V) har lagt olika förslag till finansiering av Fagerstas skolor.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ingår i ett samarbete i Fagersta. De styr tillsammans. Men i den pågående budgetprocessen kommer de inte riktigt överens.

Anslaget till utbildnings- och fritidsnämnden är ett område som splittrar partierna.

Ett skolutvecklingsprojekt för omkring fyra miljoner kronor finns med i Vänsterpartiets planer – men Socialdemokraterna vill avvakta.

– Jag tycker att det här är dåligt skött, säger Pia Boiardt (V), ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden.

– Hela nämnden har antagit förslaget – som är en angelägen och väl genomarbetad satsning. Men efter budgetberedningen fanns det inte med, trots att jag som ordförande hade äskat det, tillägger hon.

Anslaget till Norra Västmanlands utbildningsförbund (NVU) är en annan stridsfråga mellan partierna. Vänsterpartiets förslag till anslag ligger på 132 miljoner kronor; Socialdemokraternas landar på 126 miljoner.

– Det är mindre pengar och då måste man vidta någon slags åtgärd för att krympa in i den kostymen, säger Teemu Sulin (V).

Han menar vidare att det är olyckligt, bland annat med tanke på NVU:s ökande elevunderlag.

Vänsterpartiet kritiserar vad man anser är en otydlighet i budgetprocessen. Socialdemokraterna vill avvakta regeringens väntade välfärdssatsningar som kan innebära ett mångmiljontillskott i Fagersta.

– Vad jag förstår är vissa pengar inte klara förrän i december månad – men så har det ibland varit tidigare år också och vi har kunnat besluta om satsningar ändå, säger Teemu Sulin.

Kommunalrådet Marino Wallsten (S) delar inte bilden av oklarheter i budgetprocessen.

– Jag har svårt att förstå vad de anser är oklart. Både Teemu Sulin och Pia Boiardt har ingått i budgetberedningen och fått förutsättningarna presenterade för sig.

Sex miljoner kronor mindre till NVU kommer inte att innebära inskränkningar, enligt Wallsten:

– Både vi inom (S) och direktionen gör bedömningen att det inte ska innebära någon slags nedskärning.

Vänsterpartiets större anslag till utbildnings- och fritidsförvaltningen är inte säkrat finansieringsmässigt, menar Wallsten.

– Hittills har de inte presenterat finansieringsmöjligheterna. De måste koppla på förslaget till en finansiering.

Enligt Boiardt finns det dock en finansiering. Vänsterpartiet kommer på måndagskvällen att föreslå omprioriteringar i den budget som är föreslagen av (S).

Alla inblandande tycks vara förberedda på långa budgetdiskussioner.

Mer läsning

Annons