Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så förändras styret i Fagerstapolitiken

På fredagen lägger valberedningen viktiga bitar i pusslet som blir Fagerstas nya styre.

Annons
Shiro Biranvand och Pia Boiardt, båda (V), kan petas från sina topposter. I dag är de ordförande i Norra Västmanlands utbildningsförbund respektive utbildnings- och fritidsnämnden. Båda anser de att Socialdemokraternas nya samverkan med Moderaterna kommer att leda till en tydligare högervridning i Fagerstapolitiken.

Moderaterna kliver fram på bekostnad av Vänster-partiet.

– Självklart kommer samverkan att färgas av högerpolitik, säger Shiro Biranvand (V).

Sossarna bröt i slutet av förra året med vänstern i Fagersta till förmån för Moderaterna. I dag träffas Fagerstas valberedning för att lägga förslag till nya namn på topposter inom politiken.

– Framför allt där vänstern har haft ordförandeposter är det i det här läget aktuellt att byta ut, säger Sune Andersson (S), ordförande i valberedningen.

Det handlar om ordförandeposterna i utbildnings- och fritidsnämnden och i Norra Västmanlands Utbildningsförbund.

Men när det gäller NVU så finns det frågetecken. Det är ett förbund, en samverkan mellan tre kommuner. Vänsterpartisten Shiro Biranvand är förbundsordförande.

– Vi kommer att nominera ett förslag på en ny ordförande till NVU:s direktion, säger Sune Andersson.

Ordföranden själv tror däremot inte på en rockad.

– S har inte lagstöd för det. Förbunden har inget med majoritetsförändringen i kommunen att göra, säger Biranvand.

Juridisk expertis från Sveriges kommuner och landsting har konsulterats i frågan. I nuläget är det oklart vad som händer inom NVU.

Sune Andersson öppnar också för flera förändringar. Det kan bli nya namn i presidierna och i arbetsutskotten.

– Där det finns möjlighet att göra justeringar kommer vi att göra justeringar, säger Andersson.

Flera vänsterpartister på topposter kan alltså komma att sorteras ut. Nu tror politiker från V att Fagerstas politik hamnar mer åt höger:

– I en överenskommelse måste det vara ett givande och tagande så självklart kommer samverkan att färgas av högerpolitik, säger Shiro Biranvand.

– S hade ett jättebra utrymme att få igenom sitt valprogram tillsammans med V. Det är beklagligt att de frångår den möjligheten och det är anmärkningsvärt att de vänder högerut nu, säger Pia Boiardt (V).

Socialdemokraternas samverkan med Moderaterna handlar enligt kommunalråden Marino Wallsten om att skapa stabilitet i Fagersta.

– Det kommer att komma förslag där vi i grunden har olika åsikter. Då får vi hitta kompromisser eller avvakta med förslagen, säger han.

Wallsten säger också att S och M har samma inställning till den lagda budgeten.

I vilken utsträckning är S berett att gå med på högerpolitik?

– Vi har ingen egen majoritet och får söka samförstånd. Då krävs det att det finns kompromissvilja. Och den är vi beredda till, för att ta bästa möjliga beslut, säger Wallsten.

Ett extrainsatt kommunfullmäktige är planerat 18 januari. Då ska frågan om ordförandeposterna i NVU och utbildnings- och fritidsnämnden upp på bordet.

Mer läsning

Annons