Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många röstade i det senaste kommunvalet

Norberg hade ett högre valdeltagande än både Skinnskatteberg och Fagersta kommuner i det senaste kommunvalet.

Annons

Ett valkuvert läggs i en valurna   vid valet 2014.

I Norbergs kommun röstade 84,4 av invånarna och i Skinnskattebergs kommun röstade 82,4 preocent av invånarna. I Fagersta kommun var valdeltagandet 80,5 av invånarna.

Lomma kommun i Skåne hade det högsta valdeltagandet i det senaste kommunalvalet år 2014. Där röstade 92 procent av de röstberättigade 2014, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Lägst valdeltagande hade man i Haparanda kommun i Norrbotten där 61 procent av de röstb'erättigade röstade i kommunfullmäktigevalet 2014. Det visar siffror som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram från Statistiska Centralbyrån (SCB).

På riksnivå går det att se variationer i valdeltagandet mellan olika befolkningsgrupper. Utrikes födda röstar i lägre utsträckning. Det finns också ett tydligt samband mellan valdeltagande och ålder, vilket gör att valdeltagandet är lägre bland yngre, enligt Mikaela Järnbert utredare på SCB.

– Generellt kan man säga att högutbildade, som har hög inkomst och som har ett arbete röstar i högre utsträckning, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

I år är det på nytt dags att rösta till kommun, landsting och riksdag. Valet sker den 9 september 2018.

Så många röstade i kommunvalen i Västmanland:

Arboga: 82,7

Fagersta: 80,5

Hallstahammar: 80,6

Kungsör: 83,8

Köping 80,9

Norberg: 84,4

Sala: 84,0

Skinnskatteberg: 82,4

Surahammar: 80,5

Västerås: 82,4

Mer läsning

Annons