Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många tusenlappar mer tjänar männen än kvinnorna

Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor är fortsatt stora – i Fagersta tjänar kvinnor bara ungefär 81 procent av vad männen tjänar. Även i Skinnskatteberg och Norberg tjänar kvinnor betydligt mindre.

Annons

I rena pengar får Fagerstakvinnorna 50 000 kronor mindre än männen, medan samma siffror i Skinnskatteberg och Norberg är 45 500 respektive 43 500 kronor. Räknat i procent tjänar kvinnorna i Fagersta ungefär 81 procent av vad männen tjänar – för att få samma inkomster skulle männen i kommunen alltså behövar vara helt utan inkomst i två och en halv av årets månader. Trots de stora inkomstskillnaderna är inkomsterna i norra länsdelen mer jämställda än i resten av Sverige - i snitt tjänar Sveriges kvinnor ungefär 80 procent av vad männen tjänar. I Norberg är samma siffra 83 procent, och i Skinnskatteberg är den 82 procent.

Det kan låta mycket, men det är viktigt att komma ihåg att de här siffrorna inte beskriver mäns och kvinnors löner, utan faktisk inkomst: löner, arvoden, sjukpenning, a-kassa och så vidare. De reflekterar alltså inte bara löneskillnader utan också sådant som skillnader i arbetsplatser – att kvinnor oftare arbetar i brancher med låg lön, sämre möjlighet till heltidsarbete och skillnader i sjukskrivning. Samtidigt pekar förstås siffrorna på att männen generellt har det bättre ställt.

Mer läsning

Annons