Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket skog skadades under branden

1,4 miljoner skogskubikmeter virke brändes under skogsbranden i augusti, enligt Skogsstyrelsen.

Annons
Över 9 300 hektar av den produktiva skogen har skadats där skogsbranden härjade i augusti. 4300 hektar produktiv skogsmark i det skogshärjade området innehas av Karl Hedin AB.

Sveriges lantbruksuniversitet har inventerat brandområdet i Västmanland. Den visar att 9 360 av nästan 9 600 hektar produktiv skog, motsvarande 98 procent, har bränts.

Det betyder dock inte att värdet av all bränd skog gått förlorat, berättar Svante Larsson, projektledare på Skogsstyrelsen.

– Även om skogen är skadad har den ett värde. Karl Hedin är ju en stor markägare som påverkats mycket, och de är ju redan i gång och provsågar virket, säger han.

På de närmare 9 600 hektaren har motsvarande 1,4 miljoner skogskubikmeter skadats. Av detta är 1,3 miljoner skogskubikmeter produktiv skog. 

– Skogsstyrelsen har beräknat att denna skog är värd 280 miljoner kronor. De drabbade skogsägarna som försäkrat sin fastighet får ersättning, säger Svante Larsson, som påpekar svårigheten att beräkna summan på den skog vars värde gått förlorat helt.

Privata bolag mest drabbade

Det brandskadade området i Västmanland utgör runt 13 100 hektar, varav cirka 9 600 hektar är produktiv skogsmark. 9 360 av detta har blivit skadat.

4 062 hektar av det härjade skogsområdet innehas av enskilda ägare (107 stycken). Motsvarande för privata aktiebolag är 6 766 hektar. Statsägda aktiebolag har 1 349 hektar skog inom området.

Stora markägare inom området är AB Karl Hedin, Bergvik Skog AB, Västerås stift och Sveaskog. I området finns även 31 tomtfastigheter med 42 ägare.

Källa: Skogsstyrelsen

Mer läsning

Annons