Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ser verkligheten ut i förskolan

17 barn på två personal, vikarier som inte tillsätts och pedagogik i skymundan. Föräldrar är oroliga över förskoleläget. ”Det känns inte bekvämt att lämna sitt barn”, säger Adina Rönnberg.

Annons
Förskolan Humlan. Två personal på 17 barn, så ser det ut på tre av Humlans avdelningar. Humlan fick tre avslag på vikarier och hade inte tre barn varit sjuka skulle antalet vara 20 barn på två personal.

Det är strålande solsken och perfekt väder för utelek. Matsedeln visar fisk men på serveringsvagnen är det tunnbrödsrulle.

– Vi var tvungna att anpassa maten till vad man kan äta ute. Vi är för många för att kunna vistas inne i dag, säger en ur personalen på förskolan Humlan, och dukar fram för lunch i sandlådan.

Barnen på förskolan Humlan springer runt på innegården. FP:s utsände börjar räkna antalet barn ”1, 2, 16, 20, 33 ... och så de i sandlådan och någon i klätterställningen. Är det någon under bordet också?”.

– Vi kunde inte vara inne i dag då vi fick avslag på tre vikarier. Det är jag och en till på 17 barn. Tur nog är tre barn sjuka, annars hade vi haft 20 barn på två personal.

Läget är detsamma på samtliga av Fagerstas förskolor. Personalen är enig om att stressen är ohållbar.

– Man skulle bara kunna stänga dörren till just sin avdelning och sitta där. Låta varje avdelning sköta sitt för att man råkar ha det lite lugnare en dag. Men nu vet man att det lika gärna kan drabba oss, därför hjälps vi åt så gott det bara går. Men mycket annat får då stå pall, säger en personal på Björksta.

FP noterade hur ett barn försökte rymma vid grinden, hur barn nummer två stoppade olämpliga saker i munnen, ett tredje barn slog det fjärde i huvudet med en spade och sökte tröst hos personal som var på väg in för att byta blöja – medan personal nummer två blev kvar med 19 barn.

– Det känns inte bekvämt att lämna sitt barn när man inte vet om ordinarie personal är på plats eller inte, säger föräldern Adina Rönnberg.

Hon och sambon Fredric Wikström är även oroliga för hur personalen ska hinna se alla barn. Hur allas behov ska kunna tillgodoses.

– Hur ska de hinna med den pedagogiska biten mitt i allt, säger paret och tillägger:

– Det är klart att de gör sitt bästa men man märker ibland att personalen är stressad, att de har fullt upp. Man vill att sitt barn ska kunna känna sig trygg i förskolan.

Lärarförbundet bekräftar bilden av förskolan som personal och föräldrar ger:

– Det kan vara alldeles för få vuxna på för många barn. När man tittar i läroplanen på vad förskolan ska uppnå är det uppenbart att det blir svårt att hinna med det, säger Rigmor Johansson Jernström på lärarförbundet.

Från fackligt håll finns det ingen tvekan om orsaken till stressen i förskolan.

– I grund och botten är det vikarie- och personalbrist det handlar om. Vi vet att arbetsgivaren försöker anställa fler vikarier och vi tycker att det är väldigt viktigt, säger Eva Georgsson, lärarförbundet i Fagerstas ordförande.

ugglan. ”Det är hög beläggning hos oss. Vi (Östangården) är i vanliga fall 21 barn på tre personal. I dag (läs onsdag) är det 14 barn på två personal.”
Fredric Wikström.

Mer läsning

Annons