Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skyddar du dig mot sommarplågan

Många upplever knott- och myggbett som irriterande. Inte minst personer som får allergiutslag från insekternas bett. Men med rätt medel klarar du dig undan.

Annons

Flera människor upplever att knotten och myggorna drar sig mer till dem än till andra. Och mycket riktigt har personerna rätt. Det menar Liselott Linder, apotekschef på Apoteket hjärtat i Fagersta.

– Framför allt gillar de olika klädesplagg. Man ska klä sig i ljusa kläder – myggorna drar sig mesttill mörka plagg, säger hon och fortsätter:

– Det verkar också vara så att myggorna tycker om olika personer mer, men det är inte vetenskapligt bevisat. Och när man svettas under träning utomhus är det många som upplever att myggorna närmare sig snabbare.

När bettet väl inträffat blir klådan mer påtaglig för personer som är känsliga mot betten. Och för dem som får en allergisk reaktion är det allra värst.

– Många får utslag av betten som sväller upp till stora bölder. Men det går att behandla. Dels går det att förebygga myggattackerna med vanlig ”mygga”. Men det går också att behandla betten med salvor eller allergitabletter, säger Liselott Linder som även påtalar att det kan vara bra att smörja in kläderna med myggmedel om man vet med sig att man ska besöka myggtäta områden.

Täck över vrister

Använd ljusa kläder. Täck även handleder och vrister. Mygg biter gärna i tunn hud.

Undvik vattendrag. Mygg gillar att hålla till där.

Smörj in dig med myggmedel ofta. Även i förebyggande syfte.

Behandla sår med salva eller alsolsprit. Tvätta rent infekterade bett.

Starka kroppsdofter som parfym eller stark svettdoft drar till sig myggen.

Barn under tre år ska inte använda myggmedlet.

Källa: Apoteket

Mer läsning

Annons