Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så väljer du en miljövänlig julgran

Välj en vanlig svensk närodlad gran som julgran i år.
Det är det mest miljövänliga alternativet, enligt Naturskyddsföreningens skogsexpert Jonas Rudberg.
- Det sämsta alternativet är en plastgran, säger han.

Annons

Julen närmar sig och snart står granen grön och grann i stugan. Till dig som vill försäkra dig om att granen även är grön i miljövänlig bemärkelse ger Jonas Rudberg några råd.

- Mest miljövänlig är den så kallade rödgranen, vilket är en helt vanlig svensk gran. Man kan fråga var den huggits ner för att försäkra sig om att den är närodlad och inte transporterats långa sträckor, säger han.

- Ännu bättre är om man har egen mark eller känner en markägare och kan hugga ner sin gran själv. Men det är så klart få som har den möjligheten.

Förutom rödgranen finns också ädelgran och kungsgran på den svenska marknaden. Det är granar med ursprung i sydöstra Europa som odlas på plantager i Danmark.

- De kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel när de odlas. Och så måste de transporteras en lång sträcka, säger Jonas Rudberg.

En plastgran är inte heller särskilt miljövänlig, ens om den används i många år.

-De produceras i Sydostasien och måste transporteras många tusentals mil innan de kommer till Sverige. De är också gjorda i PVC-plast, som släpper ut giftiga ämnen när de bränns, säger Jonas Rudberg.

Det förekommer ekologisk odling av granar i Sverige, några är också KRAV-certifierade. Men det rör sig än så länge om en väldigt liten verksamhet.

-Jag tror att det finns tre stycken i landet i dag, och de är inte särskilt stora producenter någon av dem. Chansen att man ska hitta en KRAV-odlad gran just där man köper sin julgran är liten, säger Jonas Rudberg.

Ett annat alternativ är att använda en gran som man har på sin tomt. Den går att återvända året därpå, utan någon miljöbelastning över huvud taget.

Mer läsning

Annons