Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vanligt är det att personal på förskolan måste betala för lunchen

Annons

Allt fler förskolor skrotar betalkravet för personalen på förskolan, enligt en kartläggning som tidningen Kommunalarbetaren gjort över landets 20 största kommuner. Av de tillfrågade kommunerna är det 70 procent som inte tar betalt för maten, i privata sektorn ligger siffran på 80 procent.

Fagersta-Posten har tittat närmare på förskoleverksamheterna i norra Västmanland. Här visar det sig att förskolepersonalen som äter lunch tillsammans med barnen betalar inte för maten, varken hos friförskolorna eller de offentliga förskolorna.

– Eftersom det är så kallad pedagogisk lunch är det att betrakta som arbete. Personalen har inte rast, utan arbetar. Det vore konstigt att ta betalt, säger Jeanette Behrens, förskolechef i Fagersta.

Förskolepersonalen har under lunchen ansvar för att vara pedagogiska föredömen. Det handlar om att leda måltiden, prata med barnen och visa hur en måltid går till.

– Jag tror nog att det diskuterats tidigare om att börja ta betalt. Men då måste personalen ha lunchrast. Vilka ska då äta med barnen och när ska personalen äta? Och om personalen tar med sig lunch – var ska den förvaras? säger Jeanette Behrens.

Hon tycker att det fungerar bra med de pedagogiska luncherna.

Att lunchen är gratis för personalen som jobbar med barn, är långt ifrån en självklarhet, visar Kommunalarbetarens kartläggning. I såväl Linköping, Huddinge, Halmstad och Sundsvall kostar det för personalen, rapporterar Kommunalarbetaren. Dyrast är det i Halmstad, där personalen betalar 22 kronor per dag.

I Stockholm däremot har 12 av 14 stadsdelsförvaltningar kostnadsfri pedagogiska måltid. I både Göteborg och Malmö är den pedagogiska måltiden kostnadsfri. Samma sak gäller ibland annat Västerås, Örebro, Gävle och Uppsala.

---

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Mer läsning

Annons