Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlade pengar till cancerforskning

Det mesta av intäkterna går till Barncancerfonden. Målet för insamlingen har eleverna röstat fram själva.

Annons
På tre platser på skolgården hade klasserna i går ställt upp sina stånd. Flera hade med sig pengar hemifrån och köpte saker av varandra.

Alla Per Olsskolans klasser hjälpte på torsdagsförmiddagen till att sälja leksaker, böcker, hembakt och mycket annat som de tagit med hemifrån. Att samla in pengar till välgörande ändamål är roligt och meningsfullt, tycker eleverna Adrian Brolin och Hugo Liljeros, båda åtta år.

– Det känns viktigt. Och det är kul att många köper våra saker, säger Hugo.

– Man får räkna i huvudet hur mycket folk ska ha tillbaka när de handlar. Det är kul, säger Adrian.

Idén att arrangera loppmarknad kom från tioårige Hugo Carlberg, också elev på Per Olsskolan.

– Tanken bara kom upp i mitt huvud, om att hjälpa andra. Jag brukar tänka på hur man kan hjälpa andra, säger han och fortsätter:

– Just loppmarknad spelar ingen roll, bara vi kan hjälpa till. Men det känns jättebra nu, skönt att det äntligen har blivit av.

Även personalen ser positivt på initiativet. Aktiviteten har flera goda sidor, tycker resursassistenten Susanne Andersson.

– Det går ju till välgörenhet, och så blir det en gemensam aktivitet som svetsar samman alla klasserna. Sedan är det roligt att det här kommer från eleverna själva.

Tre fjärdedelar av pengarna skänks till forskningen och en fjärdedel behåller klasserna själva.

Hugo Carlberg kläckte idén om en loppis för välgörenhet. I en omröstning valde eleverna Barncancerfonden som mottagare framför Rädda Barnen och Friends.

Mer läsning

Annons