Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt pris på saffran i år

I år kan du frossa på lussekatter.
Efter goda skördar har nämligen världsmarknadspriset på saffran nästan halverats jämfört med i fjol.
- Skörden har varit särskilt god i Iran, där vi köper vår saffran, säger Jenny Egeland, pressekreterare på Ica.

Annons

De tre små röda pistillmärkena från saffranskrokusen är råvaran till den dyrbaraste av alla kryddor. För att få ihop ett kilo behövs 70 000 blommor. Saffran är inte värd sin vikt i guld, men inte långtifrån.

I år kilopriset 25 000 kronor på världsmarknaden, vilket nästan är en halvering jämfört med fjolåret.

- 2009 slog skörden fel och då hade vi ett rekordhögt pris. I fjol sjönk priset och i år sjunker det igen, säger Jenny Egeland.

Vad priset på saffran i Icabutikerna blir kan hon inte svara på, då handlarna sätter sina priser själva. Kollegan Magnus Nelin, presschef på KF, flaggar dock för en butikspriset sänks med en tredjedel hos Coop jämfört med förra året.

- 2009 kostade en påse 49 kronor, i fjol kostade samma påse 30 kronor och i år blir priset 20 kronor eller strax under, säger han.

Fakta om saffran

Saffran utvinns ur saffranskrokus. Varje blomma har tre pistillmärken och dessa plockas av vid skörden. För att få ihop ett kilo saffran behövs 70 000 blommor. Saffranskvalitén avgörs av hur stor del av pistillmärket som är med. Om kryddan ska ha toppkvalité får bara toppen av pistillen tas med. Lägre kvalité innebär svagare smak och färg. Iran är den största producenten av saffran. Om skörden slår fel där, rusar världsmarknadspriset i höjden. Källa: TT

Mer läsning

Annons