Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på boende för flyktingbarn

Ett privat bolag vill starta boende för ensamkommande flyktingungdomar i ett av Västanfors villakvarter. Företagets vd vill komma i gång inom två månader. 

Annons
Efter tio år som handläggare på Migrationsverket och tre år som samordnare på ett boende i kommunal regi satsar nu Anna Erdis på att öppna eget i Västanfors. Ett boende för asylsökande barn och unga. ”Det finns ett stort behov av platser för ensamkommande barn och ungdomar”, säger hon.

Rosenlund, det före detta pensionatet mitt emot Mariaskolan i Västanfors, är aktuellt som Hem för vård eller boende åt ensamkommande flyktingungdomar.

Anna Erdis köpte fastigheten i höstas och har i januari fått tillstånd från Inspektionen för Vård och omsorg för att driva ett HVB.

Men det kräver en planändring. Ärendet ligger just nu hos Västmanland Dalarna milö- och byggförvaltning (se artikel här intill) och har gått ut på remiss till ägarna för de intilliggande fastigheterna.

Anna Erdis har arbetat tio år som handläggare på Migrationsverket och tre år som samordnare på ett boende för ensamkommande.

Hennes bolag Matchis AB startades i höstas och HVB-verksamheten i Fagersta är bolagets enda verksamhet.

– Efter tio år i statlig tjänst och tre år i en kommun kände jag att det var dags att prova mina vingar i egen privat regi, säger Anna Erdis.

Hon fortsätter:

– Tiden är rätt, det finns ett stort behov av platser för ensamkommande barn och ungdomar.

Själva boendet är tänkt att vara i den barackformade envåningslokalen. Nya detektorer och larm är redan installerade. Endast mindre praktiska detaljer återstår innan boendet är inflyttningsklart.

– Inom två månader skulle jag vilja komma i gång, säger Anna Erdis.

Hennes bolag har avtal för tio ensamkommande ungdomar i åldrarna 14 till 17 år.  

– Det ska vara en jämlik fördelning av både pojkar och flickor. Det brukar bli lugnare när det är en jämlik fördelning.

Erdis planerar att anställda tio årsarbetare.

– Det ska vara personal på plats dygnet runt. Under natten blir det två vakna nattpersonal, säger Erdis.

– Boendet ska bli kvalitativt och professionellt. Jag vill trycka på vikten av kompetent personal, fortsätter hon.

Närboende har mycket funderingar kring ett eventuellt nytt boende. Det visar sig när Fagersta-Posten pratar med några grannar.

– Jag känner mest rädsla för att folk ska ge sig på de ensamkommande. Det har ju varit bränder var och varannan dag. Då blir man rädd om det kommer så nära inpå, säger grannen Yvonne Eriksson.

En annan Västanforsbo som också bor i närheten av Rosenlund resonerar kring ägarens intentioner:

– Jag hoppas inte att ägarna har det enbart för att tjäna pengar. De som råkar mest illa ut då är ungdomarna.

Läs mer: Så arbetar förvaltningen med det planerade hemmet Läs mer: Vill starta asylboende i Riddarhyttan

HVB och asylsökande

Ett Hem för vård eller boende kan ha flera olika inriktningar. Det rör sig om behandling, omvårdnad, stöd eller fostran.

HVB kan vara riktat mot barn, ungdomar, vuxna eller familjer med särskilda behov inom socialtjänstens område.

Det kan också finnas för ensamkommande barn eller ungdomar som söker asyl eller som har fått permanent uppehållstillstånd.

Betalning per plats från Migrationsverket. Cirka 1900 kronor per dag och plats, men vissa skickliga och specialiserade aktörer kan få mer än så.

När det gäller placering av ensamkommande asylsökande barn och ungdomar försöker Fagersta kommun i första hand lösa det med familjehem, i andra hand HVB.

Det finns enligt kommunen ett stort behov av platser för ensamkommande.

Mer läsning

Annons