Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning i Fagersta ska underlätta för funktionsnedsatta: "Äntligen – vi har hoppats i flera år"

Nu ska Fagersta bli mer tillgängligt för funktionsnedsatta. Kommunen ska granska och förbättra tillgängligheten på offentliga platser.
– Äntligen – vi har hoppats på det här i flera år, säger Johann Kühberger, lokal ordförande för DHR, förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

Annons

Så mycket som 80 procent av den offentliga miljön i Fagersta är inte anpassad för funktionsnedsatta. Det menar Johann Kühberger. Hindren kan till exempel handla om trappsteg in till butiker eller toaletter som inte är anpassade.

– Ibland blir jag så upprörd över det här. Att det inte åtgärdas saker trots att det finns en lag på det, säger Johann Kühberger.

Ja, sedan 2015 finns alltså en lag som innebär att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning räknas som diskriminering. Det gäller alla samhällsområden. I Fagersta finns det många tillgänglighetsbrister som funktionsnedsatta drabbas av – och som alltså är lagbrott.

Politikerna i handikapprådet har märkt av det här. Det är tre politiker därifrån som har sett till att Fagersta nu ska inventera tillgängligheten och även uppdatera tillgänglighetsguiden, som är från 2010. En motion från dem har fått ja av kommunfullmäktige.

– Det finns ett jättestort behov, större än många tror, säger Eleonor Wikman (S), en av politikerna bakom motionen om tillgängligheten i Fagersta.

Hon fortsätter:

– Under sommarbion i Vilhelminaparken noterade en förälder att det hade kommit fler rullstolsburna barn än de som inte var rullstolsburna. De ville se bion förmodligen för att de inte kan se annars i Folkets hus, eftersom det är för krångligt.

Eleonor Wikman och Lena Eldståhl (båda S) står tillsammans med Gunilla Sundberg (S) bakom motionen som ligger till grund för en kommande tillgänglighetssatsning.

Flera av kommunens egna lokaler har brister som ska ses över framöver.

– Det finns fortfarande smala dörrar där man knappt kommer in med en rullstol, säger Eleonor Wikman.

– Och biblioteket var inte okej från första stund. Vi hoppas kunna flytta det ganska snart, säger Eva Eldståhl (S), som också står bakom motionen. Hon syftar på tanken om att inhysa biblioteket i ett eventuellt kommande kulturhus.

Målet efter inventeringen är att åtgärda de brister som finns. Men Fagersta kommun kan inte påverka hela det offentliga rummet.

– Vi har naturligtvis ett ansvar för att den mark som kommunen äger är tillgänglig. Att se till att handelsverksamheter är tillgängliga ligger på fastighetsägarna, säger kommunchefen Anders Kilström.

I början av nästa år sätter Fagersta kommun samman en grupp som ska arbeta med tillgängligheten. Resultatet från gruppens arbete kommer tidigast andra halvåret 2017. Johann Kühberger har höga förväntningar på vad gruppen kan åstadkomma.

– Jag hoppas det här kan leda till mycket. Många saker är enkla och kostar inte så mycket. Som en ramp eller en liten avfasning. Det är småpotatisar som gör mycket för tillgängligheten.

Läs mer: Rullstolsburen fick ordna egen ramp

Läs mer: Höjer rösten efter incidenten vid Fagerliden

Läs mer: Fagersta rasar i ranking av tillgänglighet

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Mer läsning