Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shoppa med mobileni högsta hugg

Vem ska man lita på? Litar du inte längre på försäljaren, recensenten eller din närmaste rådgivare?

Annons

Tillhör du gruppen människor som tar till dig goda råd och tips om bra och billiga saker som någon vän har tipsat dig om och ska finnas i den ena eller andra affären? Det finns andra som kan hjälpa dig.

Shopping är inte bara kläder. Vi svenskar är lite över lag förtjusta över att fynda och göra bra affärer. Pruta lär man sig redan i barnvagnen. När någon frågar dig hur semesterresan var svarar du spontant, det var bra väder. Garanterad tvåa på listan över vad man säger efter vädret är hur många fynd man har gjort. Du kan ha prutat flera hundra Baht när du köpslagit med T-shirt försäljaren vid en strand i Thailand. Vad du å andra sidan inte tänker på att när du konverterat summan av Baht du prutat till svenska kronor, stannar din prutförtjänst oftast på ett par ynka tjugolappar. Inte mycket att skryta över på svensk mark egentligen.

Pruta i alla affärer

Du kan göra prutfynd på hemmaplan. Tillbaka till vad eller vem du litar på när du ska handla något. Du kanske har tröttnat på farbror Bosses urusla köpråd när du köpte din senaste platt tv. Eller så avskyr du när försäljaren i affären försöker sälja något som inte är det bästa för dig. Lugn nu finns det annan hjälp att få. Prisjämförelser och råd från andra medmänniskor finns på sajter som Prisjakt och Pricerunner. Du söker efter den produkt eller tjänst som du vill veta mer om eller betala så lite som möjligt för, där dyker alla snälla människor upp. Folk har lagt ut små egenkomponerade recensioner av saker de har köpt. Förhoppningsvis helt objektiva. Om du ändå inte tycker att Agnetas betyg på det nyss inhandlade kamerastativet räcker kan du alltid lägga ihop allas små recensioner och åsikter, summera detta och du har skaffat dig en egen uppfattning om prylen du ska köpa. Vilket gör det mycket enklare att stå emot försäljaren i affärens dåliga argument.

Känn dig som en spion

Har du ingen dator med dig när du är ute och shoppar kan du alltid använda dig av din smartphone. I apparnas tidevarv finns det självklart appar för att spionera på prissättningen i en affär. De fungerar så att man scannar av streckkoden med mobilkameran mot varan man ska köpa och vips så kommer all information upp om den, billigast, folks egna recensioner och produktinformation. Direkt ner i din mobil. Det kan se lite konstigt ut när du smyger omkring och blippar streckkoder men det kan vara värt det. Du kan till och med bräcka säljaren och få denne att bli lite putt. Såhär och där kostar den si och så och fungerar på detta viset, säger du. Tror säljaren inte på dig visa bara upp din spionsökning för honom. Kanske går han hem och pluggar på lite så att han kan sitt jobb nästa gång en påläst kund kommer till butiken. Kom ihåg, kunden har alltid rätt, eller?!

Mer läsning

Annons