Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusets framtid är oviss

Vad som händer med Bergslagssjukhuset i Fagersta efter 2016 påverkas av vem som vinner landstingsvalet på söndag.

Annons
Landstingsråden Kenneth Östberg (S) och Tomas Högström (M) vill båda låta landstingets utvärdering av Mitt hjärtas insats avgöra hur Bergslagssjukhuset ska drivas när avtalet går ut 2016.

Landstingsråden Kenneth Östberg (S) och Tomas Högström (M) intog i lördags Brinelltorgets scen för en debatt om hur deras partier ser på Bergslagssjukhusets framtid.

Sedan 2010 har Mitt hjärta haft avtal med landstinget om att driva sjukhuset. Det nuvarande avtalet löper ut den 1 februari 2016 och därefter finns tre alternativ: att landstinget tar över, en ny upphandling öppen för alla företag att delta i, eller ett förlängt avtal för Mitt hjärta, som längst till och med 2018.

Som underlag för utvecklingen ska landstinget göra en stor utvärdering av Mitt hjärtas verksamhet. Både Tomas Högström och Kenneth Östberg deklarerade i lördagens debatt att de vill låta utvärderingen vara vägledande.

– Vi vill se om det fungerat bra med Mitt hjärta och i sådana fall ha fortsatt entreprenad för sjukhuset. Det är utgångspunkten. En ny upphandling ger möjlighet att få in fler som kan utveckla verksamheten, säger Tomas Högström.

Kenneth Östberg har en mer avvaktande hållning.

– Vi ska göra det som utvärderingen visar är bäst. Utgångspunkten måste vara alla medborgares bästa. Vi låser oss inte fast i en specifik driftsform, säger han.

Oavsett driftsform står Bergslagssjukhuset inför en del utmaningar, menar Kenneth Östberg.

– En utmaning är att klara kompetensförsörjningen, av läkare och sjuksköterskor. Det är också viktigt med en långsiktig finansiering. Vi går mot fler och fler äldre och vi måste kunna finansiera forskning för nya läkemedel.

Tomas Högström ser också behov för Bergslagssjukhuset framgent.

– Personal ska kunna rekryteras för att klara kompetensen och så ska vi ha en bra kvalitet i vården. Vi lovar att fortsätta den positiva utvecklingen av sjukvården, med större möjligheter till vård i upptagningsområdet: Fagersta, Norberg och delar av Skinnskatteberg.

En landstingsdriven vård är tryggast, tycker Fagerstabon Anette Eriksson.

– Då ser man mer till människan. Risken är större med ett privat alternativ att man nekas vård för att de inte vill bekosta vården man behöver. Det känns mer som att de ser till vinstintresset.

Det viktigaste med vården är personalens attityd, menar Martin Jonsson, som också bor i Fagersta.

– Då spelar det ingen roll om det drivs privat eller av landstinget. Jag tycker inte att landstinget nödvändigtvis känns tryggare, eller att vinstmål hos en privat aktör måste göra vården sämre, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att vården är lite eftersatt över hela landet – till exempel att det inte finns en akutmottagning i Fagersta. Med en ny aktör kan vården visserligen bli sämre, men det kan också bättre. Så det kan vara värt att testa.

Mer läsning

Annons