Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse dyrt för skattebetalarna

Krossade rutor, förstörda träningsredskap och en bajsattack. Skadegörelse i Fagersta drabbar ofta kommunal verksamheter. – Det är ett resursslöseri, säger Lena Sundholm, kultur- och fritidschef.

Annons
Scenen i Vilhelminaparken har utsatts för skadegörelse i år.

Fagersta. I Fagersta kommun anmäldes 63 fall av skadegörelse under perioden januari till juli i år. 2013 och 2014 anmäldes det 103 respektive 128 skadegörelsebrott på helårsbasis.

- Antalet anmälda skadegörelsebrott i Fagersta har legat på en relativt stabil nivå de senaste åren, säger Victoria Holmgren.

Hur den faktiska skadegörelsebrottsligheten ser ut och har utvecklats är dock svårt att säga eftersom det generellt sett är många av brotten som inte anmäls. Av de anmälningarna att döma sker skadegörelsen ganska spritt i Fagersta. Någon enskild plats sticker inte ut, enligt polisen.

Kommunens fastigheter och verksamheter drabbas ofta av vandalismen. Det rör sig till exempel om krossade rutor i Vilhelminaparken och vid Brinellskolan, att någon bajsat i poolen vid utebadet, förstörda dörrar och att utegymsutrustning vid Eskiln har skadats.

– Det är onödiga kostnader för kommunen, säger Harold Nilsson, förbundschef på Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK.

Han påpekar dock att NVK har haft större problem med skadegörelse i Norberg än i Fagersta den senaste tiden.

Lena Sundholm, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Fagersta, säger att hon och hennes medarbetare upplever att vandalismen ökar. Hon betonar att det som förstörs är sådant finns till för medborgarna.

– Det handlar faktiskt om alls vår egendom. Det blir stora kostnader naturligtvis, men det är också så att vår arbetskraft och vårt fokus används på fel sätt.

Hon tycker det är viktigt att alla hjälps åt för att försöka minska den här typen av mängdbrotten genom att slå larm när det sker.

– Det är viktigt. Den här typen av skadegörelse får stor negativ påverkan.

Lotta Gunnarsson, tillförordnad förbundschef på NVU, tycker att det är lite skadegörelse på Brinellskolan, även om det inträffar.

- Med hänsyn till att vi aldrig haft så många elever som nu så är det väldigt lite. Det var mer för 10-15 år sedan, säger hon.

Skadegörelse och särskilt klotter är troligen ett utpräglat ungdomsbrott, uppger Brottsförebyggande rådet.

– Det är någon sorts expressivt beteende, ett slags sätt att uttrycka sig, visa sig för kompisar och visa sig tuff. Grupptrycket har stor betydelse och så vidare, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog.

Han påpekar också att det finns mer målinriktad skadegörelse som är mindre ungdomsbaserad.

– Det kan vara att man har något otalt med någon och att man förstör dennes egendom, säger Sarnecki.

Skadegörelse är vanligast på offentliga platser.

– Människor kontrollerar sin privata egendom mer än det offentliga. För förövarna, och då särskilt ungdomar, är det lättare att känna att det är okej att göra åverkan på det allmänna, säger Jerzy Sarnecki.

Lotta Gunnarsson, tillförordnad förbundschef på NVU, menar att det var mer skadegörelse vid Brinellskolan för 10-15 år sedan.

Höga kostnader för skadegörelsen

Flera hundratusen kronor är notan för skadegörelse, stölder och andra mängdbrott som drabbar Kultur- och fritidsförvalningen i Fagersta.

Bajsattacken mot utebadet innebar cirka 15 000 kronor i förlorade intäkter.

54 000 kronor kostade skadegörelse och stöld NVK:s fastighetsavdelning mellan januari och juli 2015. Samma period i fjol var siffran 88 000. Det som klassas som försäkringsskador syns inte i dessa siffror.

Mer läsning

Annons