Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda trädgården mot vildsvinet

Trädgårdar fulla med fallfrukt kan betyda besök av den objudna gästen vildsvinet. Resultatet av tryndjurets framfart brukar vara förödande – uppbökade rabatter, trädgårdsland och gräsmattor.
Vildsvinsexperten HenrikThurefjell på Sveriges lantbruksuniversitet ger dig några råd om hur du undviker ovälkomna besök av den vilda grisen.

Annons

Henrik Thurefjell är doktor i ekologi och har specialiserat sig på vildsvinet. Stammen ligger på runt 150 000 djur i Sverige, med en stor population ibland annat Sörmland, och växer snabbt. Några naturliga fiender har den inte, bortsett från vargen. Han tror att vårt närområde blir nästa expansionsområde för vildsvinet.

- Troligen kommer vildsvinsstammen växa i Sverige och i synnerhet i Västsverige och Mälardalen, säger Henrik Thurefjell.

Därmed ökar också risken för att de dyker upp i din trädgård, där de kan ställa till med ordentlig skada. Henrik Thurefjell har några råd om hur man håller vildsvinen borta.

- Det bästa är att förstås hålla stammen nere med avskjutning. Det näst bästa är att sätta upp ett treradigt elstängsel runt trädgården, säger han.

Kan man finansiera ett sådant stängsel som privatperson?

- De är inte så dyra och dessutom är det ett begränsat område som ska inhägnas.

Ytterligare ett råd är att skaffa sig en välbeprövad och trofast medhjälpare.

- En större hund kan hjälpa till att skrämma på vildsvinen.

Att själv gå ut och skrämma vildsvinen eller sätta upp ljud- och ljussignaler är inget som hjälper, enligt Henrik Thurefjell.

- Vildsvinen är mycket läraktiga och lär sig snart dina rutiner vilka tider som du är uppe på. De är inte heller särskilt rädda av sig och lär sig att ljud och ljus inte är farliga. Det finns exempel på när kommit tillbaka till en plats där en kulting blivit skjuten redan natten efter, säger han.

Däremot tror Henrik Thurefjell inte på så kallade repellents, obehagliga dofter, som en del skadedjursbekämpningsfirmor marknadsför som skrämmande för vildsvin.

- Det finns inga studier som visar att sådana dofter fungerar, säger han.

Jussi Svensson

Mer läsning

Annons