Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smått med stor betydelse

Insekter efter brand kan ha stor ekologisk betydelse. Fagersta-Posten besökte en anlocksbränning i Hälleskogsbrännan.

Annons
Insektsnörd. Lars-Ove Wikars, doktor i entomologi, benämner sig själv som insektsnörd. På uppdrag av                   länsstyrelsen följer han upp insektsinventeringen i brandområdet som startade 2015.

Den stora skogsbranden i Västmanland 2014 var den största i modern tid. I efterspelet av branden har 17 forskningsprojekt startats och pågår i området. Här presenteras en sammanställning av dessa samt fördjupning i två av projekten.

Det ena är en insektsinventering som genomförs av länsstyrelsen inom naturreservaten Hälleskogsbrännan samt i de branddrabbade delarna av naturreservaten Stora hornberget och Färmansbo urskog.

En eftermiddag i Hälleskogsbrännans hjärta brinner en brasa, det är anlocksbränning på gång. Brasan är en uppföljning av insektsinventeringen i brandområdet, för att locka fram brandberoende insekter. Projektet startades sommaren 2015 med syfte att dokumentera insektsfaunan efter branden samt bereda väg att följa upp detta under många år framöver.

Entomologidoktorn Lars-Ove Wikars har fått i uppdrag av länsstyrelsen att hålla i uppföljningen. Runt honom susar en svärm av brandsvampflugor, en av de arter som bara kommer vid brand. Insekterna är utspridda i tid och rum och det kan ta tid innan de visar sig, därför är de här flera timmar.

– Det är intressant att se vad som kommer fram och vad de är ute efter.

Hur märker man det?

– Eftersom de har svårt att hitta varandra kommer de fram för att para sig när det brinner. Hanarna svärmar för honorna, som väljer ut vilken hane de vill ha.

Så man kan säga att ni är som en slags dejtingsajt för flugorna?

– Ja, precis. Men vi lurar dem också lite. När de väl har parat sig vill de ha någonstans att lägga sina ägg där det ha brunnit och om elden är släckt blir det svårt.

Brandsvampflugorna kommer med brandsvampen som bildas efter skogsbrand. För att förstå hur måste man gå ner på minsta mikronivå.

– Det sitter en rad av kvalster på flugornas mage och det är kvalstren som har med sig svampen i sina organ.

Insekternas funktioner är fascinerande. Men vad betyder det för naturen?

– Det är förmodligen så att det är väldigt ekologiskt betydelsefullt. Den näring som bildas i marken efter skogsbrand binds upp av svamparna som flugorna kommer med.

Förutom flugorna väntar Lars-Ove Wikars på skalbaggar. Han har sett dem tidigare under eftermiddagen, men nu lyser de med sin frånvaro. Så händer det: en sotsvart praktbagge landar på reportern!

Vad är det som fascinerar med insekter?

– Man måste nog vara ganska speciell för att gotta ner sig i det här (skratt). Man måste nog ha formsinne och kunna urskilja detaljer. Jag är väldigt intresserad av att förstå hur ekologin och naturen fungerar, där har insekterna en stor del.

Sällsynt. Den brandberoende skalbaggen sotsvart praktbagge landar på reportern under intervjun.

Mer läsning

Annons