Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sönderslagna saker kostar stora pengar

Krossade rutor, punkterade bildäck och klotter är nästan vardagsmat i norra länsdelen.– Det kostar mycket pengar, säger Tommi Sapila, på NVK.

Annons
Hasse Sundqvist, på NVK, visar upp hastighetspåminnaren som har vandaliserats. Skadegörelse kostar skattebetalarna hundratusentals kronor varje år.

En hastighetspåminnare köptes in av Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, i somras. Maskinen, som placerats intill vägar, har en display som visar för bilister vilken fart de håller.

– Den har varit uppskattad, säger Hasse Sundqvist, på NVK:s gatuavdelning.

Nu är påminnaren inte i bruk längre. Orsaken är att den vandaliserades utanför Källskolan i Norberg i december.

– Man hade kastat sten på den, säger Hasse Sundqvist.

Det här är ett av många skadegörelsebrott som skett det senaste året. 271 anmälningar om skadegörelse gjordes i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg från januari till och med november 2014, enligt polisens statistik. Samma period 2013 gjordes 258 anmälningar.

Carl-Gustav Johansson, på polisen i Fagersta, menar att antalet brott är ganska oförändrat över tid men att det kan gå lite i vågor.

– Den här typen av brott känns oftast väldigt oplanerat och de som blir drabbade känner ofta en väldig vrede och förvåning över att bli drabbade, säger han.

– Sen finns det dem som utför skadegörelse i hämndsyfte också, det kan vara relationsrelaterat.

Några av de gator som var värst drabbade 2014 i Fagersta var Ringvägen, Floravägen och Sturevägen.

– På Sturevägen har det varit ett antal bilar som fått däcken punkterade under en period i höstas. Det kan vara en gärningsman som gör det där och då blir det hotspot av det hela direkt. Det är en så liten stad så det är svårt att dra några växlar på sådan här statistik, säger Carl-Gustav Johansson.

Han menar att ett typexempel på en skadegörelse är att slå sönder en entréruta till ett hyreshus eftersom porten är låst. Bilar är också ofta utsatta.

Då det sällan finns vittnen kan det vara svårt att få fast någon skyldig. Men vid till exempel skolor kan det finnas övervakningskameror som hjälper polisen.

Hur bra är ni på att komma till rätta med den här sortens brott i Fagersta?

– Generellt sett kan man säga att vi har något bättre förutsättningar än storstäderna då vi har en annan social kontroll här. Många gånger kan vi ringa in ungdomsgäng och förstå vilka det är. Men att sedan leda det i bevis juridiskt kan vara svårare, men det kan leda till att personerna hörs och på det viset kan det här ofoget upphöra, säger Carl-Gustav Johansson.

På NVK vädjar man till allmänheten om hjälp.

– Det är bra om folk håller lite koll, det är enda sättet att få stopp på det, säger Tommi Sapila, utredningsingenjör.

I snitt 700 000 kronor per år kostar skadegörelsen och stölderna i NVK:s fastigheter, när försäkringsersättningen är avdragen.

Kartan visar hur många anmälningar om skadegörelse som gjorts i Fagersta tätort. Gator där bara en anmälan gjorts har inte tagits med av utrymmesskäl, det innebär att drygt 40 anmälningar inte finns med. Vi har inte markerat ut exakt var på gatorna brotten skett. Markörerna är slumpvis utplacerad på rätt gata.

Mer läsning

Annons