Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopa igen dina spår på nätet

Du lämnar fler avtryck efter dig på nätet än du tror - både medvetet och omedvetet.
Fagersta-Posten visar hur du sopar igen surfspåren och tar kontrollen över ditt privatliv på internet.

Annons

Allt du gör på nätet lämnar spår. Vissa är lätta att följa, andra kräver avancerade datorkunskaper och kanske en benägenhet att bryta mot lagen.

Nätet är aldrig så privat som vi lockas tro när vi sitter ensamma framför datorskärmarna. Bilder och texter på bloggar eller Facebook kan finnas kvar på främmande människors hårddiskar även om du själv tagit bort dem. Och där kan de teoretiskt finnas kvar hur länge som helst.

Du kan aldrig skydda ditt privatliv helt på internet, men med några enkla inställningar och ett aktivt säkerhetstänkande kan du minimera några risker.

Rensa webbläsaren

1. När du besöker en webbsida lagras information – bilder, texter, lösenord och annat – av din webbläsare. För att sopa bort informationen från Firefox 4 väljer du i menyn Historik/Rensa ut tidigare historik. I Internet Explorer 8 heter samma funktion Säkerhet/Ta bort webbhistorik. Du kan även ställa in webbläsaren i förväg så att den rensar bort historiken automatiskt när programmet stängs ner. Det gör du i Starta privat surfning i Firefox och i Säkerhet/ InPrivate surfing i Internet Explorer.

2. Ställ in Facebook

Med Facebooks standardinställning är allt du skriver och alla bilder du laddar upp tillgängliga för vem som helst. I menyn Konto/Sekretessinställningar kan du själv välja vem som kan se vad du lägger upp. Kontrollera sekretessinställningarna kontinuerligt då Facebook kommer med uppdateringar titt som tätt.

Fler lösenord – bättre säkerhet

3. Använd inte samma lösenord på alla dina nättjänster. Om någon knäcker ditt lösenord till en nättjänst står i så fall också de övriga på vid gavel. Det kan även vara klokt att lägga in siffror eller udda bokstäver i lösenord för att göra det svårare att lista ut dem.

Kryptera din surf och mejl

4. Om du krypterar informationen i din dator kan ingen läsa den även om dator blir stulen eller hackad. Vill du kryptera trafiken på internet kan di använda en VPN-tunnel (Virtual Private Network). Programmet truecrypt krypterar din hårddisk och programmet PGP krypterar din mejl. VPN-tjänster finns på dold.se och ipreader.se.

Kolla papperskorgen

5. Bara för att du slänger något i datorns papperskorg betyder det inte att filen försvinner, inte ens om du tömmer papperskorgen. Det som händer är att operativsystemet markerar att den plats där filen ligger på hårddisken är redo att skrivas över. Så länge det inte sker går det lätt att återskapa filen. Om du blir av med datorn eller säljer den begagnad kan den som har datorn återskapa sådant du trott du slängt.

För att undvika detta använder du ett överskrivningsprogram som fyller hårddisken med slumptecken för att verkligen radera filer. Gratis program finns på www.dban.org.

Källa: Råd och Rön

Mer läsning

Annons